biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás új belépő és nem új belépő

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások fontos szerepet töltenek be, mind az egyes emberek, mind a különböző közösségek, illetve a társadalom és a gazdaság területén. A biztosítások sokfélék, és lényegében lefedik az összes felmerülő igényt. A biztosító társaságok többnyire univerzális szolgáltatást nyújtanak, de vannak olyanok is, amelyek egy szolgáltatásra specializálódtak.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


A kötelező felelősségbiztosítás egyike a legtöbbet használt biztosításnak, bár a díjbevétel alapján nincs ilyen előkelő helyen. Lényegében majd minden család érintett ebben a szolgáltatásban. A kötelező biztosítást a szükség hívta életre, mert védeni kellett azoknak a károsultak az érdekeit, akik szenvedői voltak egy balesetnek, és a vétkes fél nem térítette meg a keletkezett kárt.

A kötelező felelősségbiztosítás alaphelyzetben olyan biztosítás, amely határozatlan időre köthető, kivéve néhány speciális esetet. A biztosítás érvényessége ugyanakkor 1 év, ami azt jelenti, hogy minden évben van egy évforduló, amelyen lehetőség van arra, hogy biztosítót váltson az ügyfél. Az ügyfelek között vannak új belépők, és vannak olyanok, akik nem számítanak új belépőnek. A kötelező biztosítás új belépő és nem új belépő között a következő módon tesz különbséget.

Új belépőnek számít az a szerződő fél, akinek legalább 2 éve nem volt azonos gépjárműkategóriában felelősségbiztosítása. Az új belépők bonus-malus besorolása nem lehet más, mint A00.

Nem számít új belépőnek az a személy, akinek két éven belül volt azonos kategóriában felelősségbiztosítása. Ezeknél az ügyfeleknél a bonus-malus besorolás már nem A00, hanem az előző gépjárművön megszerzett besorolás vihető tovább azon szerződés kötvényszámának és azon gépjármű rendszámának megadásával.

Abban az esetben pedig, ha jelenleg is rendelkezik az ügyfél azonos járműkategóriában felelősségbiztosítással, akkor párhuzamos üzemeltetésről beszélhetünk. A párhuzamos üzemeltetés esetén igazolást kell kérni a párhuzamosan üzemeltett gépjármű felelősségbiztosítójától, és 90 napon belül el kell azt juttatni az új biztosítás szolgáltatójához. Az új szerződést A00 bonus-malus besorolással kell megkötni, vagyis nem kaphatja meg a párhuzamosan üzemeltetett felelősségbiztosítás kedvezőbb besorolását, csak abban az esetben, ha az első gépjárművet értékesíti. Abban az esetben, ha az igazolás nem érkezik meg 90 napon belül, akkor az új szerződés besorolása M04-re változik.