biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Lakcímváltozás esetén változik a kötelező biztosítás díja?

Kérjük értékeljen minket...
4.92 of 5 - 13 votes
Thank you for rating this article.

Lakcímváltozás esetén változik a kötelező biztosítás díja? A kötelező biztosítások díjait alapvetően több tényező is befolyásolja, de az egyik leglényegesebb az üzembentartó lakcíme. A nagyvárosok, és különösen a főváros sokkal nagyobb kockázati tényezőt jelent a biztosítóknak, így jelentősen magasabb díjat kell fizetniük azoknak akik itt laknak. De mi történik, ha az üzembentartó elköltözik. Amennyiben a fővárosból vidékre költözik az ember, úgy változik a biztosítás díja?

Mint azt már említettük a kötelező biztosítás díjainak alakulásában jelentős szerepet játszik az üzembentartó lakcíme. Éppen ezért van az, hogy azonos életkor, és azonos gépjármű esetén is nagy eltérés van a díjakban egy fővárosi és egy esetleges kis falusi üzembentartó fizetési kötelezettsége között. A kérdés az, hogy amennyiben a szerződés alatt változik a lakcím akkor mi a teendő. A gépjármű nyilvántartást szabályozó törvény alapján a forgalmi engedélyt elköltözés esetén ki kell cserélni, és az új lakcímet kell bejegyezni. Ha ezt sikeresen el tudta intézni, akkor be kell menni a biztosító ügyfélszolgálatára, és kérni a szerződés módosítását. Ezt lehet levélben is intézni, de akkor a módosítás mellé feltétlenül csatolja az új forgalmi engedély másolatát.

Lényeges kérdés ez, hiszen egyes esetekben akár több ezer forint eltérés is lehet a díjakban arról nem beszélve, hogy a lakcím megváltozása miatt, ha azt nem jelenti, úgy az esedékes díjbekérő, vagy csekk sem érkezik meg Önhöz. Mint tudjuk a díjfizetés az üzembentartó felelőssége, így nem lesz mentség az, hogy nem kapta meg a csekket. A díj nemfizetéssel megszűnt szerződésekre pedig a Mabisz fedezetlenségi díjat számol, mely lényegesen magasabb, mint a biztosítás díja. Tehát, ha nem jelzi időben a lakcím változását, akkor nem hogy spórolni nem fog, de balszerencsés esetben akár több tízezer forinttal is többet fog fizetni.

A lényeg, hogy a költözés után a lehető leghamarabb jelentse be a lakcím változását a járási hivatalban, és az új forgalmi engedély másolatát küldje meg biztosítójának, alkuszának a további ügyintézés céljából.

lakcimvaltozas bejelentes biztositas