biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mit kell tenni ha üzembentartóból tulajdonos leszek?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Talán nem annyira köztudott, hogy a gépjármű tulajdonosa, és üzembentartója nem feltétlenül ugyanaz a személy. Lehetőség van külön választani a tulajdonost, és az üzembentartót.

Jellemzően ez egy üzembentartói szerződés elkészítésével történik. Az üzembentartói jog két módon juthat valaki birtokába. Első esetben öröklés, vagy ajándékozás útján, a második esetben ellenérték fejében. A megkülönböztetés azért fontos, mert mind a két esetben más-más a megfizetendő vagyonszerzési illeték. Első esetben a tulajdonjog megszerzésekor fizetendő vagyonszerzési illeték 50 %-át kell megfizetni, míg második esetben annak csak 25%-át. Az üzembentartói jogról még tudni kell, hogy az üzembentartónak kell a felelősségbiztosítást megkötnie, hogy a gépjármű részt vehessen a forgalomban, ő felel a műszaki vizsgáztatásért, illetve az esetleges büntetéseket is neki kell megfizetnie. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lényegében ő él a tulajdonosi jogokkal, és egyedül csak a gépjármű értékesítését nem teheti meg, amúgy teljesen sajátjaként használhatja.
 
Ha nem is sűrűn, de néha előfordul, hogy az üzembentartó megszerzi a gépjármű tulajdonjogát, és a jövőben, mint tulajdonos kívánja használni az autót. Ebben az esetben hasonlóan kell eljárni, mint akkor, amikor valaki vásárol egy autót. Szükséges hozzá feltétlenül egy adásvételi szerződés, amely bizonyítja, hogy tulajdonos váltás történt. Az átíratás előtt el kell végeztetni az eredetiség vizsgálatot, ugyanakkor új kötelező biztosítást nem kell kötni, mert az személyhez kötődik, és ebben az esetben az gépjármű használójának a személye nem fog változni, csak a jogcíme, azaz üzembentartó helyett tulajdonosként vesz részt a forgalomban.

Az átíráshoz feltétlenül vinni kell magunkkal az adásvételi szerződést, a már meglévő kötelező biztosítást kötvényét, igazolást a befizetett vagyonszerzési illetékről, illetve 12 ezer Ft-ot az új törzskönyvre, illetve forgalmi engedélyre, személyi okmányokat, adószámot, igazolást az előzetes eredetiség vizsgálatról, és az autó régi okmányait. A vagyonszerzési illeték megfizetésénél 2013-ban már a gépjármű teljesítménye, illetve kora szolgál alapul. Az üzembentartói szerződés hatálya az adásvételi szerződés aláírásakor automatikusan megszűnik. Fontos, hogy ilyen esetben mindig érdeklődjön utána, hogy az Ön esetére pontosan hogyan vonatkozik a jogszabály.