biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mulasztási bírság mértéke késedelmes gépjármű átírás esetén

Kérjük értékeljen minket...
4.89 of 5 - 230 votes
Thank you for rating this article.

kesedelmes gepjarmu atirasA gépjármű átírás minden olyan esetben kötelező adminisztráció, amikor egy gépjármű tulajdonost vált, illetve amikor valaki gépjármű tulajdonjogát szerzi meg, legyen az akár vásárlás, ajándékozás, vagy öröklés. A törvény pontosan rendelkezik ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy erre a tulajdonos odafigyeljen, ugyanis könnyen pórul járhat, ha olyan gépjárművek közlekedik, amelyet, nem iratot még át a nevére, hanem más nevén van. Nézzük meg röviden, hogy mi is a teendő gépjármű átírása esetén, illetve utána, hogy mi történik akkor, ha nem tartja be a tulajdonos az átírásra adott határidőt.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Nyilvánvaló
, hogy kevés embernek van arra kedve, hogy az átírással kapcsolatos procedúrát végig csinálja, illetve annak nem kis költségét állja. Azonban ez nem kedv kérdése, de nem is kívánságműsor. Kötelező megtenni. A gépjármű átírás menete alapvetően függ attól, hogy a tulajdonos milyen módon jutott hozzá a gépjárműhez, illetve hol vásárolta. Nézzük meg a folyamatot, egy egyszerű adásvétel keretében, amely Magyarországon, és magyar állampolgárságú felek között történik, és az adásvétel tárgya egy Magyarország területén forgalomba helyezett autó. Első lépés az eredetvizsgálat elvégeztetése, majd azzal egy időben a kötelező felelősségbiztosítás megkötése. Amikor ezek megtörténtek, akkor lehet menni az okmányirodába, ahová vinni kell magunkkal a személyi okmányainkat, a megvásárolt autó okmányait, az adásvételi szerződést, a kötelező felelősségbiztosítás kötvényét, vagy az első díjrészlet befizetéséről a postautalványt, a vagyonszerzési illeték befizetését igazoló tanúsítványt, és végül az előzetes eredetvizsgálatról az ott kapott igazolást.

A költségek autótól függően változnak, ugyanis az összes kiadást nagymértékben befolyásolja a vagyonszerzési illeték összege, amily pedig függ az autó korától, és teljesítményétől. Ami viszonylag fix kiadás, az eredetvizsgálat díja, amely személygépkocsik esetén helyszíntől függően 17 ezer, és 22 ezer Ft között várható, az új forgalmi 6 ezer Ft, az új törzskönyv szintén 6 ezer Ft. Magára az átírásra a törvény 15 napot ad. Amennyiben nem történik meg ez alatt az idő alatt az átírás, és a rendőrség közúti ellenőrzés esetén megállítja, akkor akár le is állíthatja a gépjárművet, és odahívathatja az előző tulajdonost, akinek a nevén van még az autó, vagy büntetés terhe mellett elengedi. Ilyen esetben is elvégzik természetesen az átírást az okmányirodában, de az késéssel kapcsolatban értesíteni fogják az illetékhivatalt. A mulasztási bírság mértéke késedelmes gépjármű átírás esetén, akár 100 ezer Ft is lehet. Látható, hogy nem érdemes a 15 napot átlépni az átírást illetően, mert komoly anyagi következményei vannak.