biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű átírás késve. Mekkora bírsággal számolhatok?

Kérjük értékeljen minket...
4.89 of 5 - 35 votes
Thank you for rating this article.

Fontos tudni, hogy egy gépjármű adás-vétel folyamat az aláírást követően nem ér véget. Ezek után az új tulajdonosnak van még néhány teendője, amit el kell végeznie. Ezek közé tartozik a gépjármű átíratása, és a vagyonszerzési illeték lerovása. Ez sajnos határidőhöz van kötve így nem szabad vele elkésni. Azonban, ha nem sikerül időben elintézni, akkor felmerül a kérdés, hogy gépjármű átíratása késve. Mekkora bírságra számíthatok?


Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Érdemes
alaposan odafigyelni a BM rendeletre, miszerint a gépjármű átíratására 15 naptári nap áll mindenki rendelkezésére. Aki ezt a határidőt elmulasztja, annak a következményekkel számolnia kell. Fontos tudni, hogy a késve beadott kérelmeket ugyan úgy végrehajtják, tehát bejegyzik az új tulajdonost, kiadják az új forgalmi engedélyt, megkérik az új törzskönyvet, de ezzel egy időben mindent jeleznek az illetékhivatal felé is.

A folyamatban az illetékhivatal megvizsgálja a mulasztás tényleges okát, és határozatban értesíti az üzembentartót a büntetés mértékéről. Ennek összege a jelenlegi szabályozás szerint 10-30,000 forint. A vizsgálat folyamán figyelembe veszik a körülményeket, az adózó jogellenes vétségeinek előéletét, illetve az adózótól elvárható körültekintést. Nagyon fontos ma már minden határidő betartása, mert egy elmulasztott befizetési kötelezettség lehet hogy többe kerül mint az eredeti illeték. Érdemes az autó megvásárlása előtt alaposan megnézni a legfontosabb teendőket és előre megtervezni, hogy melyik nap mit intéz el az ember a határidők figyelembe vételével. Ezzel rengeteg későbbi kellemetlenségtől mentesülhet, és rengeteg pénzt is megtakaríthat.