biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Orvosi felelősségbiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

Az ember felelősséggel tartozik a másoknak okozott kárért. Legyen ez anyagi jellegű kár, vagy erkölcsi kár, illetve egyéb más jellegű károkozás. Jellemzően a másoknak okozott kárért helyt kell állnia az embernek, és vállalnia kell a kártérítés kifizetését, vagy más módon történő megtérítését.

Felelősségbiztosítás árajánlat kérés online - itt!

A kártérítések anyagi vonzata nem ritkán komoly összeg kifizetését jelenti, amely nem ritkán meghaladja a kártérítésre kötelezett anyagi lehetőségeit. Bizonyos munkakörökben naponta fordulnak elő olyan helyzetek, amikor egy-egy döntéssel, vagy cselekedettel, komoly veszteséget okozhat az ember másoknak, illetve a munkáltatójának. A biztosító társaságok, az ilyen jellegű károkozások fedezésére alkották meg a felelősségbiztosítás nevű terméküket, amelynek számtalan változata van, és az élet szinte minden területére alkalmazható. Legyen valaki akár gyárigazgató, vagy pénzügyi szakember, befektetési tanácsadó, közös képviselő egy társasházban, vagy csak egyszerű polgár. Az egyik legismertebb felelősségbiztosítás, a gépjárműveknél a kötelező felelősségbiztosítás. Mi most tekintsük át az egyik speciális területét a felelősségbiztosításoknak, az orvosi felelősségbiztosítás nevű terméket.

Nem kétséges senki előtt, hogy az orvosok naponként óriási kockázatot jelentő döntéseket hoznak, amelyek emberek egészségét, illetve életét befolyásolhatják jó irányba, vagy akár végzetes irányba. Az orvosi felelősségbiztosítás célja, hogy az esetleges rossz döntések, téves diagnózisok, illetve műtéti műhibák következményeit levegye az orvosok válláról. Röviden, a szakmai műhibák által okozott károk megtérítéséről van szó. Nyilvánvaló, hogy egy műtéti hiba esetén, ahol bizonyíthatóan az orvos hibájából meghal a beteg, ott nagyon magas kártérítési összeget állapíthat meg a bíróság. Ilyen esetekben a biztosító az orvosi felelősségbiztosítás terhére kifizeti az orvos helyett a hozzátartozók követeléseit. Tudnunk kell, hogy egészségügyi szolgáltatás, csak a hatósági működési engedély beszerzése esetén folytatható. A hatóság pedig csak abban az esetben adja ki a működési engedélyt, ha a kérelmező rendelkezik felelősségbiztosítással. Ez azt jelenti, hogy az orvosi felelősségbiztosítás alapfeltétele az egészségügyi szolgáltatások végzésének, legyen szó egy orvosról, vagy egy egész kórházról. Ebben az esetben is fontos, hasonlóan az egyéb biztosításokhoz, hogy a biztosított rendszeresen fizesse a biztosítási díjat, mert csak így tudja a biztosítást fenntartani, illetve a biztosító is csak így akkor vállalja a kockázatot.

Az orvosi felelősségbiztosítás is lehet több fajta, illetve több felelősségi körre is megköthetők. Úgy, mint például szakmai felelősségre, pl. a műhibák esetén, általános felelősségre, pl., ha a beteg elcsúszik a frissen felmosott kövön a váróteremben, illetve bérlői felelősségre, pl., ha a bérelt rendelőben, illetve egyéb helyiségekben keletkezik valamilyen kár, és végül munkáltatói felelősségre. A biztosítók ehhez a biztosításhoz is ajánlanak kiegészítő biztosításokat, mint pl. vagyonbiztosítást. Olyan ajánlattal is találkozhatunk az orvosi felelősségbiztosításnál, amelyik a megkötés napjától egy évre visszamenőleg is vállalja a kockázatot, külön díjazás nélkül. Jellemző erre a termékre az önrész vállalása, amely hasonlóan más önrészes termékekhez, csökkenti a díjazást. Természetesen minden biztosító számtalan ajánlattal áll az egészségügyi szolgáltatók rendelkezésére, amelyek teljesen egyedi felelősségbiztosítások kötését teszik lehetővé.