biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Üzembentartói jog visszavonása és a tudnivalók

Kérjük értékeljen minket...
4.89 of 5 - 193 votes
Thank you for rating this article.

Azt tudnunk kell, hogy az autó tulajdonosa, és üzembentartója nem feltétlenül egy személy. természetesen az esetek nagy többségében a tulajdonos és az üzembentartó személye megegyezik. Azokban a ritka esetekben, amikor a tulajdonos átadja a gépjármű üzembentartói jogát, meg van a kötelező eljárási mód, hogy ez létre jöhessen.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Az okmányirodában
kell a szükséges változásokat bejelenteni, illetve az átírást is ott végzik el. Az üzembentartói jog átadása történhet ellenérték megfizetése mellett, illetve a nélkül. Kötelező eleme az átírásnak, hogy a tulajdonos, és az üzembentartó között legyen egy üzembentartói szerződés. Ezt a szerződést, a személyi okmányokat, a jármű forgalmi engedélyét, az üzembentartó nevére megkötött kötelező biztosítást igazoló kötvényt, lakcímkártyát, illetve az illetékek befizetéséről szóló igazolásokat kell az okmányirodában bemutatni, hogy az üzembentartó személyének a bejegyzése megtörténhessen, illetve, hogy az új forgalmi engedély kiállításra kerülhessen. Tudni kell, hogy ezek után minden teher, költség, büntetés, káresemény következménye, illetve jogi következmények is az üzembentartót terhelik. A bejegyzés költségei jellemzően a következők: az új forgalmi engedély elkészítésének az illetéke 6 ezer Ft, amennyiben ellenérték fejében történt az üzembentartói jog átadása, akkor az átírási illeték 25 %-a, amennyiben nem, akkor az átírási illeték 50 %-a.

Üzembentartói lemondó nyilatkozat letöltése

Az üzembentartói jog visszavonása ezek után hasonló módon történik, mint a fentiek. Azt azonban tudni kell, hogy az autó tulajdonosa egyoldalúan is visszavonhatja az üzembentartói jogot, anélkül, hogy kérné az üzembentartó hozzájárulását. Természetesen az üzembentartó is lemondhat a jogáról, és azt visszaadhatja a tulajdonosnak. Az okmányirodában való megjelenéshez, ezért szükséges vagy a tulajdonos által aláírt egyoldalú nyilatkozat az üzembentartó jog visszavételéről, vagy a másik esetben egy lemondó nyilatkozat az üzembentartó részéről. A tulajdonos a lemondó nyilatkozattal, vagy az egyoldalú visszavonási nyilatkozattal, illetve a saját nevére megkötött kötelező felelősségbiztosítás igazolással, a személyi okmányaival, illetve a forgalmi engedéllyel, és ha szükséges a törzskönyvvel kell, hogy megjelenjen az okmányirodába, ahol az illeték befizetése mellett, kiállítják számára az új forgalmi engedélyt, illetve törzskönyvet. Csak új forgalmi engedély kiadásának az illetéke 6 ezer Ft, amennyiben új törzskönyv is készül, akkor a kettő együtt 12 ezer Ft illetéket vonz maga után. Természetesen van lehetőség arra, hogy a tulajdonos új üzembentartót nevezzen meg, de abban az esetben nyilván nem ő lesz az üzembentartó, ezért az eljárás megegyezik az előzővel. Azt tudni kell, hogy az üzembentartó maga helyett nem jogosult másik üzembentartót megnevezni, sem pedig a tulajdonos jelenléte nélkül intézni az üzembentartói bejegyzést az okmányirodában, illetve csak akkor teheti meg azt, ha rendelkezik meghatalmazással a tulajdonos részéről.