biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Bármikor felmondható a casco biztosítás?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

A gépjármű biztosításokat alapvetően két nagy csoportba lehet osztani. Az egyik csoport melynek megléte kötelező és a közúti közlekedésben való részvételnek az alapkövetelménye a másik csoport mely szabadon választható. A casco biztosítás, mely a szabadon választható kategória, és mely a gépjármű teljes körű védelmét igyekszik szolgálni, és egy kétoldalú megállapodás, melyet szerződés formájában rögzítenek. Így a szerződés alapján mind a két félnek vannak jogai és kötelezettségei is. Bármikor felmondható a casco biztosítás?

Nagyon fontos a casco biztosítás szerződéssel kapcsolatban megjegyezni, hogy a kötelezővel ellentétben ez a szerződés nem határozatlan idejű, hanem határozott időre szól, azaz egy évre. Ez annyit jelent, hogy erre az időszakra mind a két fél elkötelezi magát. Amennyiben az egy év leteltekor egyik fél sem jelzi, hogy a szerződést meg kívánja szüntetni úgy a szerződés automatikusan további egy évre meghosszabbítódik. Így tehát leszögezhető, hogy a casco biztosítás szerződéseket csak az évfordulón lehet felmondani a formai szabályok betartása mellett, valamint érdekmúlás esetén.

A casco biztosításoknál érdekmúlásnak nevezzük, ha biztosítási esemény keretén belül a gépjármű úgy megrongálódott, hogy annak javíttatása gazdaságtalan, vagy a gépjárművet ellopták, illetve megsemmisült. Ezen felül ide lehet sorolni a gépjármű eladását, a forgalomból való ideiglenes kivonását, valamint a forgalomból történő végleges kivonását is. A casco biztosítás felmondását érdekmúlás miatt a biztosító csak abban az esetben fogadja el, amennyiben az érdekmúlás ténye a megfelelő dokumentumokkal alá van támasztva.

Ezen felül casco biztosítás felmondására csak a biztosítás évfordulóján van lehetőség. Ebben az esetben azonban nagyon figyelni kell, hogy a felmondás írásban az évforduló előtt legalább harminc nappal a biztosítóhoz beérkezzen, ellenkező esetben a felmondást a biztosító el fogja utasítani. A felmondásnak tartalmaznia kell a szerződő legfontosabb adatait, a gépjármű adatait, a felmondás okát, és a szerződés számot.

Lényeges megjegyezni, hogy a díj nemfizetés miatt megszűnt casco biztosítások esetében a biztosítónak jogában áll a biztosítási évből hátralévő díjjal nem fedezet időszak díjainak jogi úton történő behajtása.