biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Fedezetlenségi díj új üzembentartó bejegyzése esetén

Kérjük értékeljen minket...
4.88 of 5 - 24 votes
Thank you for rating this article.

Minden gépjármű üzembentartó köteles megfizetni a fedezetlenségi díjat arra az időszakra, melyre nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. A megfizetendő díjat minden esetben az a biztosító társaság számítja fel, melynél a fedezetlen időszak alatt az üzembentartónak, illetve a tulajdonosnak kötelező biztosítási szerződése áll fenn.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


A fedezetlenségi díj megfizetésének kérdése főként díjnemfizetés miatti megszűnéskor léphet fel, mivel ebben az esetben lehet az ügyfélnek díj elmaradása. Fedezetlenségi díj új üzembentartó bejegyzése esetén nem igen fordul elő, hiszen az új üzembentartó új kötelező biztosítási szerződést köt, a bejegyzés csak ennek meglétekor lehetséges, tehát itt nem merülhet fel díjhátralék. Akkor azonban, ha egy tulajdonos nem fizeti a biztosítási díjat, hátralékot halmoz fel és ennek során az erre vonatkozó időszakra fedezetlenségi díjat kellene fizetnie, előfordulhat, hogy ezt a kérdést új üzembentartó bejegyzésével kívánja megoldani. Ilyenkor a biztosító szemszögéből nézve nem nagyon van lehetőség behajtani a fedezetlenségi díjat új üzembentartói bejegyzés esetén, mivel a régi tulajdonossal már nem igen tudják megfizettetni, az új üzembentartóra pedig nem terhelhetik tovább,hiszen az új ügyfél az előzőtől függetlenül új kötelező biztosítási szerződést köt saját nevére.

FONTOS! 2014.07.01.-től bezárult a kiskapu a fedezetlenségi díjak elkerülésére!!!

Lényeges tudnivaló ebben a kérdésben, hogy ez évtől ha egy kötelező szerződés díjnemfizetési okból szűnik meg és az ügyfél ez után maradni szeretne az adott társaságnál és itt visszakötést kér, akkor meg kell fizetni a fedezetlenségi díj mellett a türelmi időre számított díjat, valamint a biztosítási időszakra még fennmaradó teljes díjat előre. Épp ezért ha tudjuk, hogy saját nevünkön kívánunk a jövőben bármilyen gépkocsit üzemeltetni, nem érdemes a díjnemfizetés útját választani, mert nem csak kellemetlen helyzetekbe kerülhetünk, de a mellett, hogy bónuszainkat elveszíthetjük, még visszamenőleg a sokszorosát kell kifizetni az eredeti biztosítási díjnak. Ráadásul, tudni kell azt is, hogy a biztosítási törvény és a vonatkozó rendelkezések értelmében nincs lehetőség sem a fedezetlenségi díj elengedésére, sem pedig arra, hogy a biztosító erre a tételre részletfizetést engedélyezzen.

A fedezetlenségi díj új üzembentartó bejegyzése esetén tehát ma még elkerülhető, de ez csak egy hirtelen átmeneti megoldás lehet, hosszú távon nem éri meg, főként, ha a jövőben saját nevünkre tervezünk még esetleg új autót vásárolni és üzemeltetni azt.