biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Fontos tudnivalók a lakásbiztosításokról

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

lakasbiztositas tudnivaloiAmikor azzal a címmel találkozik az ember, hogy „fontos tudnivalók a lakásbiztosításról”, akkor érdemes egy kis figyelmet szentelni neki, hiszen komoly értékekről van szó. A lakásbiztosítás éppen azért, mert az egyik legnagyobb értékű tulajdonunkat védi, az egyik legszélesebb körben használt biztosítás. Annak ellenére, hogy nagy értékről van szó, illetve, hogy nagyon sokan használják, mégis az a biztosítási alkuszok tapasztalata, hogy a biztosítottak mégis keveset tudnak arról a biztosítási termékről, amelyet megkötöttek, és így nem ritkán éri őket kellemetlen meglepetés egy-egy káresemény folytán, mert meglepve tapasztalják, hogy a biztosító egyes esetekben bizony nem fizet. Mire is kell odafigyelni, illetve tényleg melyek is azok a fontos tudnivalók a lakásbiztosításról?

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

Kezdjük egyből azokkal az esetekkel, amikor kiderül, hogy az alap lakásbiztosítás nem terjed ki minden kockázatra. Vegyük példának az üvegtörést, amely miatt nem kevesen bosszankodtak már, nem csak a kellemetlenség miatt, hanem a miatt is, mert a biztosító nem térítette meg a kárt, ami általában meglepetésként éri az ügyfeleket. Ez azt jelenti, hogy ezek az ügyfelek nem nézték meg, hogy pontosan milyen káreseményekre terjed ki a biztosításuk fedezete. Tudni kell ugyanis, hogy lehetnek különbségek az egyes biztosítók lakásbiztosítási kondíciói között. A példánál maradva, az üvegkár megtérítése egyes biztosítóknál benne van az alapbiztosításban, míg másoknál kiegészítő biztosítás, vagy különdíj ellenében nyújt fedezetet. Érdemes ezért figyelmesen elolvasni az ÁSZF-et, amelyben pontosan, felsorolás jelleggel megtalálható, hogy az adott biztosító alap lakásbiztosítása pontosan milyen kockázatokra terjed ki, és melyekre nem.

A másik fontos, és sajnos gyakran előforduló dolog, hogy az ügyfelek nem foglalkoznak a biztosítás évfordulójával, és év közben akarnak biztosítót váltani, és akkor meglepve tapasztalják, hogy a régi biztosító a teljes biztosítási évre kéri a díjazást, attól függetlenül, hogy az ügyfél biztosítót váltott. Ezzel kapcsolatban tehát tudni kell, hogy biztosítót váltani, csak az évforduló időpontjában lehet, mégpedig úgy, hogy a régi biztosítóhoz az ezzel kapcsolatos értesítés az évforduló napja előtt 30 nappal beérkezzen.

Talán még gyakrabban előforduló probléma a késedelmes díjfizetés, ami az elmúlt évek gazdasági történései következtében talán nem annyira meglepő. Tudni kell az ilyen esetekkel kapcsolatban, hogy a díjfizetés elmaradása esetén jellemzően a befizetési határidőt lejártától számított 30 napig még fennáll a biztosító kockázatviselési kötelessége, de a 31. nap után bekövetkező esetleges káreseménynél, már nem fogja kifizetni a kár összegét, díjnemfizetésre hivatkozva. Ezt nevezi a szakzsargon respirónak, vagy türelmi időnek. A respiró hossza változhat az egyes biztosítóknál, azaz lehet akár 60, vagy 90 nap hosszú is. A lényeg, hogy bármilyen hosszú is, amennyiben lejár, akkor a biztosító a szerződést megszűnteti, és ezzel megszűnik a kártérítési kötelezettsége is.  Végül, de nem utolsó sorban térjünk ki az alulbiztosítás esetére, amely megint egy olyan dolog, amelyet minden biztosítottnak el kell kerülnie. Figyelni kell arra, hogy a szerződés megkötésekor a biztosítási összeg reális legyen, a lakás valóságos kereskedelmi értékét tükrözze, még akkor is, ha emiatt kicsit magasabb lesz a díjazás.

Ugyanis alulbiztosítottság esetében, egy esetleges káresemény után előfordulhat, hogy a valóságos kárnál jóval kevesebbet fizet a biztosító, mert a kárösszeg megállapításánál a szerződésben szereplő, biztosítási összeget vették figyelembe, és nem az aktuális értéket. Ugyanezért fontos, hogy a biztosítási összeg kövesse az árak változását, és mindig az aktuális értéket tükrözze. Ez az un indexálás, amely ebben az esetben az értékkövetést jelenti. Tapasztalni fogjuk, hogy a biztosítók maguktól minden évforduló előtt javaslatot tesznek az indexálással való élésre, azaz nem nekünk kell észben tartani, hanem csak reagálnunk kell a biztosító ajánlatára. Érdemes megszívlelni a fenti tanácsokat, és amennyiben kérdése van forduljon biztosítási alkuszhoz, ahol minden segítséget maximálisan megkap.