biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás fokozatok

Kérjük értékeljen minket...
4.93 of 5 - 29 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás fokozatok alatt a Bonus-Malus rendszert értjük, ezt minden autós tudja, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van a fogalmakkal és a rendszerrel magával. Azért fontos pedig ez, mivel a biztosítók a kgfb díjakat e rendszer alapján alakítják ki, ez az egyik legfontosabb szempont, ami befolyásolja, hogy mennyit kell majd fizetni.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!
12 biztosító díjából választhat ide kattintva!


A Bonus-Malus rendszer az egyedi kötelező biztosítási szerződésekre vonatkozik személygépkocsi, tehergépkocsi, motorkerékpár, autóbusz és vontató tekintetében. A kötelező biztosítás fokozatok felülvizsgálata biztosítási időszakonként történik, azaz ekkor kerül mindig újra meghatározásra a Bonus-Malus fokozat. Az ezt megelőző év július 1.-től a tárgyév június utolsó napjáig tart a megfigyelési időszak, ennek eredményeként határozható meg az adott év végi besorolás. Annál az autósnál, akinél ezen időszakban nem volt semmilyen káresemény és e mellett folyamatosan fenntartott volt a szerződése, eggyel magasabb fokozatba kerül. Akinél azonban volt káresemény, annak a besorolása két osztállyal visszaesik.

Alapvetően tehát a kötelező biztosítás fokozatok tükrében azt kell tudni, hogy a minél magasabb a Bonus osztálya egy gépjárműnek, a biztosító annál kedvezőbb díjat kalkulál számára a következő évre, akinél viszont visszaesés van, tehát Malus szintje A00 alá esik, ott igen jelentős díjemelkedéssel lehet számolni az alapdíjhoz viszonyítva.

A kötelező biztosítás fokozatok – tehát a Bonus-Malus osztályok - az alábbiak:

B10 -> 10-es Bonus osztály (legjobb)
B09
B08
B07
B06
B05
B04
B03
B02
B01
A00 -> Alapdíj
M01
M02
M03
M04 -> 4-es Malus osztály (legkedvezőtlenebb)

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a Bonus-Malus besorolás minden esetben az üzembentartó személyéhez van kötve, tehát az ebből adódó előnyök, illetve hátrányok rá vonatkoznak, ami annyit jelent, hogy a kötelező biztosítás fokozat alakulása teljesen független attól, hogy adott esetben egy káreseménykor a járművet ki vezette. E mellett azt is érdemes tudni, hogy amikor egy járművet elad valaki, akkor a Bonus fokozata még két évig él, tehát ezt új gépjármű vásárlásakor egy másik biztosítónál érvényesítheti. Akkor viszont, hogyha egy kgfb szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, elvész a Bonus fokozat.