biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mit kell tenni, ha évforduló előtt váltanék kötelezőt?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

Mi a teendő, ha év közben, a kötelező lejárta előtt szeretnék biztosítót váltani? Meg kell szüntetnem előbb a meglévő szerződésemet, vagy párhuzamosan intézhető a felmondás és az új kötelező megkötése? Segítséget kérhetek-e alkusz cégemtől a kötelező felmondásában és az új szerződés megkötésében? Mit kell tenni, ha évforduló előtt váltanék kötelezőt?

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A kötelező biztosítási szerződést bármely fél felmondhatja az évforduló előtt. A biztosító megteheti ezt díj nemfizetés esetén, az ügyfél bármikor válthat például érdekmúlás miatt. A legfontosabb teendő ebben az esetben, hogy a szerződést az évforduló lejárta előtt legalább 30 nappal előbb fel kell mondani meglévő biztosítónknál írásban.

Természetesen a vonatkozó törvény csak azt írja elő, hogy minden gépjármű üzembentartónak rendelkeznie kell kötelező biztosítással, azt szabadon választhatjuk meg, hogy mely biztosító társasággal kötünk szerződést. Így, amennyiben az évforduló lejárta előtt jobb ajánlatra találunk, a meglévő szerződésünket felmondhatjuk és más társasággal újat köthetünk.

A kötelező biztosítás felmondása év közben  - évforduló előtt – tehát úgy történhet, hogy a biztosítási szerződés felmondó levelét 30 nappal az évforduló előtt meg kell megküldeni a biztosítónknak. E mellett nagyon fontos tudni azt, hogy amelyik napon felmondjuk kötelező biztosítás szerződésünket, érdemes ugyanazzal a dátummal azonnal megkötni az új  szerződésünket, mivel a kimaradó időszakra előfordulhat, hogy fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, akár visszamenőlegesen is. Arra is figyelni kell tehát, hogy amíg az új szerződést meg nem kötöttük, a régi biztosítás díját feltétlenül fizetni kell, a szerződést érvényben kell tartani. Legjobban akkor járunk, ha ügyei intézését alkusz cégünkre bízza, így egészen biztos, hogy maximális tájékoztatást kap tőlünk arról is, mit kell tenni, ha évforduló előtt váltana kötelezőt. Arról nem beszélve, hogy az alkusz cégünk minden segítséget megad, ingyenes ügyintézés mellett.