biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Életbiztosítások adózása - Itt vannak a változások!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Körülbelül 20%-os adókedvezmény jár év eleje óta a január 1. után kötött nyugdíjbiztosításokra befizetett díjak után. A mostani tapasztalatokat felhasználva módosításra kerül a kedden beadott adó-törvény javaslat a nyugdíjbiztosítás fogalmával kapcsolatban, ami sok technikai jellegű javítást tartalmaz. Amikor még válság volt, akkor egy népszerű teljes életre szóló életbiztosítások adójogi előnyével kapcsolatos lehetőség ütötte fel a fejét, ami 2017 után meg fog szűnni. Ezen változtatások a teljes életre szóló életbiztosítások adózását érintik, így ezzel is magyarázható, hogy módosul az életbiztosítások utáni adózás. Ezek a biztosítások 2017 után majdnem azonos adójogi kezelés alá fognak tartozni az egyéb megtakarítási jellegű biztosításokkal.

A WL rendszeres díjának adómentessége el fog törlődni 2017-után, a korábban adómentes díjfizetéssel rendelkező szerződések szolgáltatási ágon fognak más jövedelemként adózni majd. Ezután a 2018-tól kötött ilyen biztosításokból származó jövedelem kormányjövedelemként fog adózni. Tehát ez a módosítás teljes életre szól, és különböző szabályokkal fogják elérni, hogy a piaci szereplők alkalmazkodjanak az új szabályokhoz.

A törvény azt mondja ki, hogy a nyugdíjbiztosításnak az alapesetében négy kockázatot kötelezően tartalmaznia kell, ezek a halál, az egészségkárosodás, a nyugdíjba vonulás, a nyugdíjkorhatár elérése. Amennyiben a szerződő és a biztosított személye elválik és a szerződést a szerződő megszüntetné, akkor is a biztosítottat illeti meg a pénz. A nyugellátásra való jogosultságot úgy kell érteni, hogy ez tényleges nyugdíjas állapotot jelent.

A 40%-os mértékben egészségügyileg károsodott személy az ellátástól függetlenül mentesül a türelmi idő alól. A nyugdíj célú megtakarításokat mindenképpen támogatni kívánja a kormány. Tehát mint láthatjuk nagymértékben fog módosulni az életbiztosítások utáni adózás, így nem árt mindennek alaposan utána nézni, nehogy olyan problémába ütközzünk, amit esetleg nehéz lenne kiküszöbölni. A kockázati biztosításnak a fogalma azzal számol, hogy amikor a kockázati biztosítás alapján a magánszemély szerez olyan jövedelmet, amelyet nem biztosítási történés vált ki például a magánszemély utólag belép, akkor utólag ő válik jogosulttá.