biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Gépjármű átírás mentesség baleset után van ilyen?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások segítenek minket abban, hogy egy káresemény után legyen lehetőségünk helyreállítani a dolgokat, vagy újjáépíteni, illetve a veszteség pótlásában nyújtanak segédkezet. Segítséget kapunk így abban az esetben is, ha a gépjárművünkkel történik valami, ami az esetek többségében baleset, melynek következményeként többnyire az autó valamilyen sérülést szenved el, melynek mértéke a karcolástól a totálkárig terjedhet.

Természetesen nem mindegy, hogy elszenvedői, vagy okozói vagyunk-e a balesetnek. Amennyiben okozói, úgy a mi kárunkat csak abban az esetben téríti a biztosító, amennyiben casco biztosítással rendelkezünk. Bár ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy nem a teljes összeget fizeti ki a biztosító, ugyanis ennél a biztosításnál van önrész, amely azt jelenti, hogy a kár egy előre meghatározott részét nekünk kell állnunk.

Más a helyzet akkor, amikor a baleset elszenvedői vagyunk, mert abban az esetben casco nélkül is megtérítésre kerül a kárunk, ugyanis ebben az esetben a baleset okozójának a biztosítója téríti meg a kárunkat, annak kötelező felelősségbiztosításának terhére. Ezért is fontos, hogy legyen kötelező biztosításunk. Egyrészt azért, hogy adott helyzetben a biztosítónk helyettünk térítse meg a vétlen félnek okozott kárt, másrészt, hogy nekünk is megfizesse a biztosító, ha a mi járművünkben keletkezik kár, amelynek keletkezésénél mi vétlen félként vagyunk jelen.

Nézzünk meg egy olyan esetet, amikor annyira megsérül az autónk, hogy nem érdemes megcsináltatnunk, és helyette egy új gépjárművet kell vásárolnunk. Egy ilyen esetben, ha nem mi okoztuk a balesetet, akkor a baleset okozójának a biztosító kifizeti nekünk a kárunk teljes összegét. Ezzel eddig nincs is probléma. Elmegyünk, és megvásároljuk a másik autót, és kezdetét veszi az átírással járó adminisztráció, amelynek a költség vonzata nem kis összeget jelent. Felmerülhet ilyenkor a jogosnak vélt kérdés, hogy olyan esetben, amikor nekünk okoznak kárt, totálra törik az autónkat, amiről mi ráadásul nem is tehetünk, hogy nem vehető-e igénybe valamilyen kedvezmény az átíráskor?

A kérdés emberileg érthetőnek, és jogosnak is tűnhet, de a válasz erre a kérdésre mégis az, hogy nincs semmilyen kedvezmény az átírásnál. Teljes mértékben meg kell fizetni az eredetiségvizsgálat költségét, az átírási illetéket, és az egyéb költséget, amelyek az adminisztrációval járnak. Tehát arra a kérdésre, hogy gépjármű átírás mentesség baleset után van-e ilyen, a válasz egyértelműen az, hogy nincs.


Friss - Látogatói tájékoztatás:

Most szenvedtem el éppen egy GTK-t egy ittas teherautósnak köszönhetően. A biztosító jelezte, hogy téríteni fogja a törött helyett vásárolt autó átírási költségeit:

  • vagyonszerzési illeték (a TK-s autónk motorméretének mértékéig, azon felül nekünk kell fizetni)
  • eredetiségvizsgálat
  • forgalmi
  • törzskönyv
  • címke

Ha igaz, ezekre van szükség. Nyilván nem fogja téríteni az utat Hamburgig, ha onnan hoztunk másik autót a törött helyett, nem fogja kifizetni a felbérelt okmányirodai ügyintézőt, de a fentieket biztosan, hiszen jogos kárunk:

  • ha a biztosítottja nem törte volna össze az autónkat, akkor most nem kellene másikat vásárolnunk, tehát ez közvetlenül okozott kár: fizetik!


KEDVEZMÉNY* , ahogy fogalmaztak, valóban nincs. Nekünk kell kifizetni mindent, de a számlákat, nyugtákat be kell mutatni a biztosítónak és végül megtérítik, tehát mi csak meghitelezzük a biztosítónak.

Információ forrása: Union ügyfélszolgálat

Üdv, Márk


Látogatónk tapasztalatai alapján a biztosító társaságok mára már elfogadták és megértették azt, hogy egy javíthatatlanná törött gépjármű cseréje miatt a károsult felet további költségek terhelik, melyet térít is a biztosító. Ezt kárrendezés alkalmával azonban mindenképp tisztázni kell a kárrendezővel, mert ez a kárrendezési gyakorlat biztosító társaságonként akár teljesen eltérő is lehet!