biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

A társasház biztosítás kötelező? ➡️ 2024/2025

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 17 votes
Thank you for rating this article.

Magyarországon az egyik leggyakrabban használt biztosítás a lakásbiztosítás, ami természetesen nem véletlen, ugyanis az emberek többségének a lakás egy élet munkáját jelenti, illetve a legnagyobb értéket is egyben, amellyel rendelkezik. A magyar lakosság nagyobb része olyan anyagi szinten él, hogy nem csak egy új ház építése okozna nekik megoldhatatlan problémát, hanem már egy komolyabb felújítás, illetve helyreállítás is nagy nehézséget okozna, mert kevesen rendelkeznek olyan anyagi tartalékkal, megtakarítással, amellyel azt finanszírozni tudnák. A hitelre történő építkezés pedig szintén viszonylag keveseknek járható út, mert vagy nem hitelképesek, vagy félnek felvenni hitelt látván a gazdasági válság óta kialakult helyzetet. Mi akkor a megoldás?

Társasház biztosítási árajánlat kérésért kattintson ide!

A válasz egyszerű, kössünk lakásbiztosítást. A lakásbiztosítások egyszerűen, gyorsan megköthetők, ráadásul kedvező díjazásúak, ami köszönhető a piaci versenynek, melynek hatására a biztosítók folyamatosan akciókkal, kedvezményekkel vannak jelen a lakásbiztosítási piacon is. A magánlakások, családi házak közel 70 %-a biztosítással rendelkezik, de nem ilyen jó a kép a társasházak területén. Pedig a társasházak esetében még nagyobb a veszélye annak, hogy a lakástulajdonosoknak kára keletkezik, illetve, hogy kártérítésre kötelezhetők. Fontos felhívni a társasházak figyelmét az un. társasház biztosítás megkötésére, mert esetükben nem csak az egyes lakások védelme a fontos, hanem a közös tulajdonban, illetve használatban lévő helyiségek, területek védelme is. A lakástulajdonos ugyanis nem csak a saját lakástulajdonával kapcsolatban tartozik felelősséggel, hanem a közös használatú helyiségekkel kapcsolatban is. Például, ha van egy üzlethelyiség a társasház földszintjén, amely mondjuk, az egyik lakónál bekövetkezett csőtörés miatt beázik, és az ott tárolt készletek tönkremennek, akkor a társasháznak kell az üzlet kárát megfizetnie, amely azt jelenti, hogy minden lakót érinteni fog a tulajdoni hányada erejéig.

A társasház biztosításokat két módon köthetők meg. Egyik esetben a lakásokat minden tulajdonos egy egyedi lakásbiztosítással maga biztosítja, majd a közös használatban lévő helyiségre köt a társasház egy társasház biztosítást. A másik lehetőség, hogy a társasház biztosítás védelmét kiterjesztik az egész társasházra, azaz a magánlakásokra is, és a közös használatban lévő tulajdonra is. A teljes körű társasház biztosítás hatálya így mindenre kiterjed, ami nagyobb biztonságot jelent, és egyszerűbb adminisztrációt, és gyorsabb ügyintézést. Előnye még a második módozatnak, hogy ebben az esetben a biztosítás díjazása is sokkal alacsonyabb, mert a biztosítók kedvezményekkel honorálják, ha nem kell minden egyes lakástulajdonossal külön szerződést kötniük, illetve, mert így az egész társasház egy biztosítóval köt szerződést. A társasházi biztosítás megkötéséhez természetesen a lakóközösség döntésére van szükség, amely jellemzően 50 %+ egy lakó szavazatával lehet határozatképes. A társasház biztosítások mellé is köthetők kiegészítő biztosítások, melyek az alapbiztosítással együtt teljes védelmet nyújtanak a lakóközösségnek.

Arra a kérdésre, hogy a társasház biztosítás kötelező-e, az a válasz, hogy természetesen nem az. A fentiekből láthattuk, hogy több lehetőséggel is élhetnek a lakók is és a közösség is. A hangsúly itt nem a azon van, hogy a biztosítás kötelező-e vagy nem, hanem, hogy ésszerű. Hangsúlyozzuk tehát, hogy a társasház biztosítás kötelező előírásként nem létezik, hanem a szükségszerűség az, amely a megkötése mellett szól.