biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Biztosítók az egészségügyben?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Mit jelent az, hogy „Új világ jön hétfőtől - Beengedik a biztosítókat az egészségügybe?” Lényegében arról van szó, hogy a biztosítókat az egészségügy finanszírozásába engedik be. Köztudott, hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozott, és lassan már a napi működés is veszélyben van. Amennyiben nem történnek lépések, elérkezhet az az idő, amikor a pénz hiánya miatt elmaradhatnak műtétek, nem lesznek eszközök, gyógyszerek a gyógyításhoz. A kormány ezért lépéskényszerben van, és keresi a megoldásokat a helyzet végleges javítására. Tehát az „Új világ jön hétfőtől - Beengedik a biztosítókat az egészségügybe? kérdésre a válasz röviden, hogy igen, beengedik a biztosítókat az egészségügybe.

Már nem teljesen új találmány Magyarországon a biztosítók megjelenése az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásában, de még gyerekcipőben jár a kezdeményezés. Léteznek mát betegbiztosítások, illetve egészségbiztosítások, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy az ismert, és gyakran használt biztosítási termékek közé sorolhassuk őket. Az elterjedésüket segítette az a tény, hogy a befizetett díj egy része adómentességet élvezett. Ez a rész a mindenkori minimálbér 30 %-ával megegyező összeg. Ennek is köszönhetően érte el a betegbiztosítások állománya a 7 milliárd forintot. Ez soknak tűnik, de ha megnézzük, hogy ez csupán 1 %-a a biztosítók éves díjbevételének, akkor látható, hogy van még hová fejlődni.

Talán nem mindenki előtt ismert, hogy a betegbiztosításoknak, vagy egészségbiztosításoknak 2 fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az összegbiztosítások típusa, amelyeknél a biztosító, egy előre rögzített összeget fizet a kedvezményezettnek, amennyiben az valamilyen egészségügyi szolgáltatásra, kórházi ápolásra szorul, illetve betegség esetén. A másik a szolgáltatás alapú biztosítások típusa. Ebben az esetben a biztosító, a kedvezményezett javára elvégzett egészségügyi, illetve egyéb járulékos szolgáltatásokat téríti meg, amely szolgáltatásokat jellemzően a biztosítóval kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltató nyújt. Az ismertebb, és a legtöbbet kötött egészségbiztosítások az első típusba tartoznak, de egyre inkább felzárkózik a másik is. Ezt mutatja az a tény is, hogy a kormány támogatja a Duna-parti DMC egészségügyi központ felépítését, melynek a kivitelezési költsége nem kevesebb, mint 40 millió euró lesz.

Rendelkezik egészségbiztosítással többek között az Allianz, az Uniqa, a Generali, a CIG Pannónia, a Groupama Garancia, és az Union is. A statisztika szerint az idei első félévben a biztosítók díjbevétele ebből a termékből elérte az 5,3 milliárd Ft-ot. Ez azt mutatja, mintha emelkedne a díjbevétel ebben a szegmensben, de csalóka a kép. Ugyanis ebben az összegben benne vannak, az un. egyszeri díjas betegségbiztosítások díjbevételei is. Így máris nem olyan kedvező a kép. A felsorolt biztosítók szerződéses kapcsolatban állnak magánkézben lévő egészségügyi szolgáltatókkal. Ilyen például a Best Doctors, a Medicover.

Hogyan lehetne a magyar egészségügyet rendbe tenni? A vélemények a vegyes finanszírozás mellett vannak. Ez azt jelenti, hogy egyrészt maradjon meg az állami finanszírozás alapvető jellege, és azt egészítse ki a magán egészségbiztosítás. A biztosító társaságok megegyeznek abban, hogy az állami szabályozások reformja mellett szükséges a lakosság gondolkodásának a megváltoztatása is.