biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Finanszírozott gépjármű (hiteles) kötelező és casco biztosítása

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A gépjármű biztosítások az egyik legismertebb, és leggyakrabban kötött biztosítás fajták. Ez főként a kötelező felelősségbiztosításra igaz elsősorban, több okból is. Elsősorban azért, mert kötelező, másodsorban azért, mert a díjazása sokkal kedvezőbb, mint a casco esetében. Az nem kétséges, hogy mind a két biztosításnak létjogosultsága van. A kötelező biztosításról tudni kell, hogy csak annak a félnek fizet, amelyik elszenvedte a balesetet, azaz a vétlen félnek.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Számolja ki casco biztosítását itt!

A károkozó saját kárát nem fizeti ki. Ezzel szemben a casco abban az esetben is fizet, ha a biztosított a baleset okozója. Ebben az esetben a kötelező biztosítás terhére történik a vétlen fél kárának kifizetése, és a casco terhére a károkozó félét. A casco másik fontos eltérő tulajdonsága a kötelező biztosításhoz képest, hogy önrésszel rendelkezik, azaz a szerződő félnek a jövőbeni kár egy részét magának kell állnia, és a biztosító csak az önrész feletti részt fizeti. Van azonban annyi előnye az önrésznek, hogy minél magasabb önrészt vállal az ember, annál olcsóbb lesz a casco biztosítás díja. Természetesen mind a két biztosításnál arra törekszenek a biztosítók a tarifa megállapításánál, hogy az autótulajdonosok érdekeltek legyenek abban, hogy minél kevesebb balesetet kövessenek el. Erre szolgál többek között a kötelező biztosításnál a bonusz-malusz rendszer, de természetesen a casco esetében is van lehetőség a balesetmentes vezetés mérésére, illetve annak következményeként a jutalmazásra, vagy büntetésre. Jellemzően a casco megkötése feltételként szerepel a finanszírozó bank oldaláról, de ebben az esetben az vásárlónak is komoly érdeke fűződik, annak megkötésére.

Nézzük meg mi a helyzet a finanszírozott gépjármű (hiteles) kötelező és casco biztosítása esetén. Természetesen maguk a biztosítások szerkezetileg nem változnak, ugyanakkor a márka képviselet, és a biztosító megegyezhetnek olyan szolgáltatások nyújtásában, amelyek az alap casco, illetve kötelező biztosítás nem tartalmaz, illetve kedvezőbb kondíciók is szóba jöhetnek, elsősorban a díjazást érintve. A finanszírozott gépjárműveknél lehet találkozni azzal az egyediséggel, hogy a casco díjazását tartalmazza a hiteltörlesztés összege, ami azt jelenti, hogy az ügyfélnek nincs sok választása, vagy elfogadja, vagy más szalonban, esetleg más típust vásárol. Ebben az esetben, ha elfogadja az ügyfél, akkor nincs lehetősége változtatni a biztosító személyén, mert az a hitel feltételeként van jelen. Ugyanakkor a hitelszerződés lejárta után a casco biztosítás ebben az esetben vihető tovább, nem úgy, mint lízing esetében, ahol a futamidő lejárta után tulajdonos változás történik, amiért is a cascót az új tulajdonos, azaz a vásárló, a lízingelő fél nevére kell megkötni.

Javasolt, hogy finanszírozott gépjármű (hiteles) kötelező és casco biztosítása megkötése előtt tájékozódjunk más biztosítóknál is, ugyanis nem kötelező elfogadnunk azt az ajánlatot, amelyet a szalon dolgozója tesz számunkra. Még akkor sem, ha azt állítja, hogy az a feltétele a finanszírozó pénzintézetnek, és csak akkor kapjuk meg a hitelt. Javasolt feltétlenül biztosítási alkusz segítségét kérni ebben a dologban, aki maximális jóakarattal lesz segítségünkre, mert az ő érdeke megegyezik a miénkkel. Jellemző, hogy a szalonokban kínált ajánlatok drágábbak, mint a piacon található ajánlatok egy része. Természetesen vonzó, hogy ott, azonnal mindent megcsinálnak helyettünk, de hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő.