biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Honnan tudom egy autóról, hogy személy vagy teherautó?

Kérjük értékeljen minket...
4.70 of 5 - 37 votes
Thank you for rating this article.

A közúti közlekedésről szóló törvény és a törvényt módosító kormányrendeletek, valamint a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló BM rendelet szabályoz mindent, amire szükség van a forgalomba való részvételhez. Ezek a szabályozások adnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy a közlekedés folyamán milyen okmányokra van szükség, és azoknak milyen formai előírásaik vannak. Így a forgalmi engedély és annak tartalmi elemeit is ezek a rendeletek szabályozzák. Honnan tudom egy autóról, hogy személy- vagy teherautó?

A gépjárművek besorolását szabályozó BM rendelet kimondja, hogy a meghatározott gépjármű besorolást a forgalmi engedélyben a "J" adatmezőben kell feltüntetni. Ezt hivatalosan a tárgybeli járműre vonatkozó gépjármű kategória besorolásnak nevezik. A besorolásnál a nemzetközi szabályozást is figyelembe véve, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeit veszik alapul.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján a következő járműkategóriák vannak:

M jármű kategória: Személyszállító gépkocsik.

  1. M1 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel.
  2. M2 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül több mint nyolc ülőhellyel és legfeljebb 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
  3. M3 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül több mint nyolc ülőhellyel és több mint 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.


N jármű kategória: Áruszállító gépkocsik.

  1. N1 kategória: Áruszállító gépkocsik, legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
  2. N2 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
  3. N3 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.