biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Így kell a hazánkban dolgozó külföldieket biztosítani

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Minden egyes külföldinek jár a biztosítás, aki hazánkban dolgozik, hogy ha ilyen helyzettel járó jogviszonyban tevékenykedik Magyarországon. Tehát a munkavállalók körülbelül 3 csoportba oszthatóak. Az elsőbe tartoznak az uniós állampolgárok, utána közvetlenül következnek azok az állampolgárok, akik hazánkban kétoldalú meg állapodást kötöttek. A harmadikba természetesen az előző kettőbe nem tartozó emberek. Már 2010. május 1-jétől minden országnak kötelezően alkalmaznia kell a koordinációs rendeletet.

A koordinációs rendelet, azaz annak hatálya minden tagállamban létező állampolgárra kiterjeszti hatáskörét. A koordinációs törvény alá tartozó személy csak egy tagállam biztosítási rendszerében szerepelhet, ott ahol az adott munkát végzik. Kivételes szabály keletkezhet, amikor kiküldetésről van szó. A kiküldött személy a kiküldő állam biztosítási rendszerében benne maradhat, hogy ha ez az időtartam nem lépi át a 24 hónapot. Ha a személy kérelmezi, akkor hosszabb idő is adható neki.

Az a személy, akinek tart a kiküldetése egy A1-es nyomtatvánnyal tudja igazolni, hogy biztosítása él abban az államban ahonnan jött. Ráadásul azt is igazolja ezzel, hogy a munkavégzés helye szerinti államban mentesítik a járulékfizetések terhei alól. A koordinációs rendelet nagyon sok szabályt határoz meg, ami alapján eldönthető, hogy a kint végzett munka kiküldetés tárgykörébe tartozik-e. Döntést hoznia és mérlegelni az A1-es lapot kiállított tagállamnak kell megtennie. Az uniós szabályok magyarországi végrehajtását kormányrendelet határozza meg. Ez akkor iránymutató és irányadó, hogy ha Magyarországról küldenek ki valakit egy másik tagállamba dolgozni. Mint már említettük az A1-es nyomtatvány határozza meg azt az időszakot, mely alatt a kiküldött mentesül a járulékfizetés alól. Ha nincs ilyen nyomtatvány, akkor a járulékokat és egyéb adóval kapcsolatos terheket is be kell fizetnie az illetőnek. Hogyha más tagállamban biztosított személy, aki a koordinációs rendelet hatálya alá tartozik, azt nem terheli az egészségügyi hozzájárulás. Nagyon sok kétoldalú egyezmény van jelen, de az uniós állampolgárokra ez nem nagyon alkalmazható.

Tehát, hogy ha külföldiként vagyunk jelen egy másik uniós tagállamban, akkor ezek a szabályok ugyan úgy érvényesek ránk is, de hogyha valaki itt tartózkodik Magyarországon, akkor ugyanúgy érvényesek rá ezek és a koordinációs szabályok is. Hogyha külföldön akarunk munkát vállalni, akkor érdemes utána járni alaposan a dolgoknak, hogy ne mennyünk felkészületlenül és tisztában legyünk mindennel, ami ránk vár, hogy ne kelljen azzal szembesülnünk, nem tudjuk, hogy milyen jogok vonatkoznak ránk főleg, ha egy uniós tagállamban akarunk munkát vállalni vagy esetleg kiküldetésen vagyunk, akkor is célszerű minél több információval tisztában lennünk.

Ennek érdekében érdemes nagyon alaposan szétnéznünk mielőtt elhatározzuk, hogy hova szeretnénk kimenni és, hogy meddig szeretnénk ott dolgozni, ugyanis sokan elkövetik azt a hibát, hogy nincsenek eléggé felkészülve és nem tuják, hogy milyen szabályok és teendők vonatkoznak a külföldi munkavállalásra. De legyen akár egy külföldön élő barát aki itt akar munkát vállalni, jó, hogy  ha tudunk neki segíteni és tisztában vagyunk ezeknek a szabályoknak a kimenetelével és alkalmazhatóságával.

Ezzel nem csak a saját dolgunkat könnyítjük meg de minden szinte sokkal egyszerűbb lesz ugyanis nem leszünk tanácstalanok az egész üggyel kapcsolatban és eltudjuk dönteni, hogy mit, hogyan kellene ezek után tennünk annak érdekében, hogy a külföldi munkavállalás szabályait teljes mértékben betartsuk és alkalmazni tudjuk valamilyen formában. Reméljük, hogy tudtunk önöknek kellőképpen segíteni és most már semmi problémájuk nem lesz a külföldi munkákkal kapcsolatban és tisztában vannak a kiküldetés szabályaival és a külföldi uniós tagállamon belül uniós állampolgárként való munkavállalás körülményeivel. Hogy ha valami nem világos vagy nem tiszta akkor bátran kérhetünk olyan emberektől segítséget akik tisztában vannak ezeknek az ügyeknek a kimeneteleivel és biztosan nagyon szívesen segítenek nekünk megérteni ezeket a dolgokat. Ezek a szabályok és a koordinációs szabályrendszer azért jöttek létre, hogy a külföldi uniós munkavállalók életét könnyebbé tegyék és, hogy kiküldetés alatt ne kelljen plusz költségeket fizetniük amik csak elvesznek a bérükből. Minden tekintetben követni kell ezeket a szabályokat és azok változásait, hogy teljes mértékben tisztában legyünk mindennel és ne érezzük magunkat elveszettnek ebben a nagy tengerben amit Uniónak nevezünk. Kövessen minket ezentúl is, hogy a legfrissebb híreket tudja majd bezsebelni és tettre kész legyen.