biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kár esetén kötelező biztosítással a csereautó intézménye hogy működik?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.


Akár szándékos, akár gondatlan az, -az egyébként jogellenes magatartás- amellyel a közlekedés során a gépkocsinkban kárt okoznak, a kárrendezés a kötelező felelősségbiztosítás terhére történik, így jogosan merül fel az igény a csereautó vagy az autóbérlés költségének biztosító általi megtérítésére.

Szigorú feltételei vannak a csereautó bérlésének, miközben a biztosító nem fizeti ki a teljes költségét, és a csereautó nem a valós, csak a tényleges javítás munkaidőigény idejére jár.

Tekintettel arra, hogy a sérült autó javítási folyamata a szerviz telephelyére való beszállítással kezdődik, majd leszemlézik a sérülést, megrendelik az alkatrészeket, javításra sorba állítják és munkafolyamatonként megjavítják a gépkocsit. A gépkocsi javítási folyamata során előfordulhat, hogy a sérülésből eredő, további hibák kerülhetnek felszínre, emiatt pótlólagos szemlét kell elrendelni, amely további napokkal növeli a javítás idejét. Ezzel szemben a biztosító azzal az optimális javítási idővel számol, ami a tényleges javítás idejét veszi alapul, a valós javítási szakaszok a köztük lévő állásidők figyelembevétele nélkül. A megállapodás a károsult és a biztosító között általában, valahol félúton találkozik. Az természetes, hogy a szervizben álló alsó/középkategóriás autónk helyett a biztosító nem fog egy felsőkategóriás csereautó költségeibe beszállni, viszont a kategóriával egyező autó esetében sem lesz 100%-os a költségtérítés, hiszen levonásra kerülnek a guruló költségek (saját autónk használatával járó ktg.-ek pl.: amortizáció, biztosítás, gumikopás, stb.). Ez általában a bérleti díj 15-30%-át jelenti.

Magánszemély károsult esetében bérgépkocsi-átalány kérhető, amely mellőzi az autókölcsönzői számlák bemutatását, ilyen jogcímen napi 3-5.000 Ft kárigény érvényesíthető, nagyobb összeg is igényelhető, azonban a biztosító Ítéli meg az átalány mértékét.

Vállalkozó károsult esetében az autó, mint munkaeszköz kiesése okozta elmaradt haszon alapján a költségek megtérítésére két lehetősége van:
- vagy csereautó bérlésével biztosítja a kieső munkaeszköz pótlását, természetesen a biztosító csökkenti a kártérítés összegét a guruló költségekkel
- eleve az elmaradt haszon megtérítését kéri a biztosítótól csereautó bérlés helyett (ebben az esetben a vállalkozót terheli a bizonyítási teher, amelynek számlákkal, szállítólevelekkel, egyéb bizonylatokkal kell igazolni) itt érdemesebb kárrendezésben jártas szakértők segítségét kérni.

A kárrendezés során a csereautó költségrendezése nem automatikus, azt előre jelezni kell egy egyszerű bejelentéssel, amelyből kiderül, hogy az „adott forgalmi rendszámú gépkocsim javítási ideje alatt igényt tartok bérautóra, melyet a kárrendezés során kérem tudomásul venni”.

A fentiek alapján látható, hogy nem jelet teljes körű megoldást és mindenre kiterjedt kártérítést a csereautóra való igényünk [ha 2 hétig áll az autónk, amelyből 5 napot fizetnek guruló költségek nélkül, akkor a 70.000.-Ft-os kiadásunkból ~24.000.-Ft fog csak megtérülni], ezért a végső megoldást a csereautó assistance biztosítás jelenti. Ebben az esetben nemcsak baleset, hanem műszaki hiba esetén is azonnali csereautót biztosít, akár külföldön is.