biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező a téligumi Magyarországon?

Kérjük értékeljen minket...
4.80 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli gumi használata, bár minden szinten ajánlásokat fogalmaznak meg, mind a közlekedés biztonságért felelős szervek, mind a biztosítók, és természetesen az abroncsgyártók is. A balesetek száma sajnos tényekkel igazolhatóan magas Magyarországon, és a téli időszakban ráadásul másfélszeresére nő a balesetek száma. Nem kétséges, hogy a nyári gumik, nem alkalmasak azokra a körülményekre, amelyeket a téli időjárás okoz, és a nem megfelelő gumi mélység nem tud megfelelő tapadást biztosítani a gépjárművek számára. A Magyar Gumiabroncs Szövetség szeretné elérni, hogy hazánkban is legyen kötelező a téli gumiabroncs használata. A tárgyalások el is kezdődtek már, mind a biztosítókkal, mind az állami illetékesekkel.

Példaként hozzák fel a Fővárosi Önkormányzatnak azt a határozatát, amelyben kötelezően előírják a taxisoknak, hogy télen csak akkor folytathatják tevékenységüket, ha a nyári abroncsokat lecserélik télire. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a taxizás az egy vállalkozói tevékenység, amelyben a vállalkozó a mások életéért felel, illetve a kiadások számára leírhatók az adóból, amit egy átlag magyar család nem tehet meg. A Magyar Gumiabroncs Szövetség is, és a biztosítók is érdekeltek a téli gumi kötelezővé tételében, ugyanis mind a biztosítók, mind a szövetséget létrehozó abroncsgyártók profit orientált vállalkozások, és egyértelműen megtalálható lobbizásuk mögött a valódi célt, azaz a profit, a nyereség növelését, amelyet el lehet rejteni a közlekedésbiztonság iránt érzett elkötelezettségük mögé. Természetesen nem kétséges, hogy a téli gumikkal kevesebb baleset lenne a téli időszakokban, és ezzel együtt kevesebb sérülés, és életvesztés, de azt is látni kell, hogy a balesetek nagyobb részét nem a gépkocsi állapotának a hiányosságai okozzák, hanem az alkohol, a figyelmetlenség, a sebesség túllépés.

Ausztriában nagyon szigorúan veszik a téli gumi használatát, illetve egyes helyzetekben a hólánc használatát, és komoly büntetési tételekkel igyekeznek a gépjárművek tulajdonosait rávenni a törvény betartására. Magyarországon ez nem biztos, hogy a legjobb módszer lenne, mert a két országnak teljesen mások a földrajzi adottságai, azaz amíg Ausztriát lényegében magas hegyek borítják, addig Magyarországnak csak kisebb részén találhatóak helyek, amelyek ráadásul magasságban sem közelítik meg az Alpokat. A másik alapvető különbség, a gazdasági helyzetben keresendő, azaz ameddig egy átlag osztrák családnak nem okoz akkora anyagi megterhelést a téli gumi beszerzése, felszereltetése, addig egy átlag magyar család nem engedheti meg magának, ugyanis a napi megélhetés biztosítása is komoly nehézséget okoz. Amennyiben mégis bevezetésre kerül a kötelező téli gumi használata hazánkban, az csak úgy képzelhető el, ha a gépjármű tulajdonosok célzott támogatást vehetnek majd igénybe erre a célra. Tehát nem az a kérdés, hogy hasznos, és szükséges-e a téli gumi kötelezővé tétele hazánkban, hanem a módszer, illetve a feltételek, amelyek mentén a bevezetés történik.