biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás befizetésének határideje, elmaradás következményei

Kérjük értékeljen minket...
4.92 of 5 - 37 votes
Thank you for rating this article.

kotelezo biztositas befizetesenek hataridejeAkinek autója, más gépjárműve van, annak tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy rettentő fontos a kötelező biztosítás befizetésének határidejét szem előtt tartani, az elmaradás igen drága és kellemetlen következményekkel járhat. Lényeges ez azért, mivel e biztosítási fajta nélkül meg sem lehet kezdeni a közúton való közlekedést, másrészt egy egész vagyonba kerülhet, ha épp balesetet okozunk és nincs fedezet ennek megtérítésére. Az alapbüntetésen felül pótdíjat is kiszabhatnak a hatóságok, és ha mindezeket összeadjuk, a végeredmény egy szép nagy összeg. Aki gépjárművet vásárok, már a legelső lépésben, az okmányirodai ügyintézés során szüksége lesz az élő kötelező kötvény bemutatására. Ez azért lényeges, mert ennek hiányában a tulajdonjogra vonatkozó változásbejegyzési kérelmet az okmányiroda el fogja utasítani.

Ne közlekedjen kötelező nélkül, szerződését kösse meg online!

Más szempontok is közrejátszanak abban, hogy nem kifizetődő elmulasztani a kötelező befizetését határidőre, mert amikor egy közúti ellenőrzéskor a hatóság emberei leellenőrzik a sofőr személyes adatait, valamint a jármű műszaki állapotát is ellenőrzik, ebben a körben kérhetik, hogy igazoljuk az élő, érvényes kötelező biztosítás meglétét is. Az igazolás akkor elfogadható, ha a tulajdonos, vagy a forgalmiba bejegyzett üzembentartó saját nevére szóló felelősségbiztosítással rendelkezik és az erről szóló kötvényt, szerződést, illetve az aktuális díj befizetéséről szóló igazolást fel tudja mutatni. Akkor pedig, ha rossz esetben egy biztosítási eseménybe keveredünk és nem fizettük be a díjat, az általunk okozott kárt teljes mértékben zsebből kell megtéríteni.

Amennyiben a kötelező biztosítás befizetésének határideje elmulasztásra kerül, az elmaradás következményei között olyan sajnálatos dolgok is szerepelnek, mint a kötelező megszűnése. Ráadásul, hogyha díj nemfizetés okán szünteti meg a biztosító a szerződést, akkor esetleges reaktiválás után a megszüntetés és az újrakötés napja közötti időtartamra fedezetlenségi díjat kell megfizetni, ami jóval nagyobb tétel, mintha időre befizetnénk a díjat.

Az tény, hogy a biztosítóknak is van kötési kötelezettségük, ami annyit tesz, hogy amely társaságot mi kiválasztjuk, az nem utasíthatja el a szerződéskötést kötelező biztosítás tekintetében. Ez egyformán vonatkozik minden társaságra, az ügyfelek szempontjából pedig mindenkire egységesen vonatkozik, hogy bármely biztosítónál szerződött erre a szolgáltatásra, az elmaradt kötelező biztosítás díját mindegyik cég felé meg kell fizetnie. Ha tehát díj nemfizetés miatt bontják fel a szerződést, ettől még a díjfizetés kötelezettsége fennáll továbbra is. A kötelezően előírt hatvan nap pótbefzetésre rendelkezésre áll, de ennek letelte után megszűni a szerződés a vonatkozó biztosítási törvénynek megfelelően, és ezt kivétel nélkül minden esetben végre kell hajtani. Ilyenkor lép fel az a plusz kellemetlen költség, amire egy befizetési késlekedéskor nagyon kevesen gondolnak csak, hogy a hatvan nap leteltével nyakukba szakad még a fedezetlenségi díj költsége is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a kiadós nem várt költségek mellett még adóhátralékba is kerülhet az illető, hiszen a kötelező meg nem fizetésével a biztosítási adó összegét sem teljesítjük, ami pedig az adótartozást jelent.

Számtalan megfelelő módszert lehet találni arra, hogy ne feledkezzünk meg a kötelező díjának befizetéséről, talán a legbiztosabb az, amikor az ügyfél az évi egyszeri díjfizetést választja, ilyen esetben, még elég szép kedvezményre is szert tehet. Ma már az átutalásos megoldás is jó választás, mert négy órán belül az összeg már rá is kerül a címzett számlájára. A leginkább rázós megoldás a csekkes befizetés, hisz ebben az esetben gondolni kell arra, hogy a határidő nem a csekk befizetésének időpontja, hanem a pénz beérkezése.  Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kötelező biztosítás befizetésének határidejére figyelni, azért is, mert ha belefutunk abba a hibába, hogy nem tesszük ezt meg kellő időben, akkor naponta akár 600 forintnyi fedezetlenségi díj kiszabásával is számolhatunk. Amit pedig még e mellett tudni kell, hogy egy szerződésbontás után nem elég, hogy rengeteget fizethetünk, de nem lesz módunk arra sem, hogy biztosítót váltsunk. Hisz a reaktiválás után ki kell fizetni a türelmi időre szóló díjat visszamenőlegesen, és e mellett még a teljes egész éves díjat is anélkül, hogy konstrukciót válthatnánk. és ezzel nincs még vége a fizetnivalók sorának, mert meg kell fizetni a baleseti adót harminc százaléknyi összegeit is, külön külön minden tétel után.

Nincs tehát értelme annak, hogy tudatosan késésbe essünk a kötelező biztosítási díj befizetésével, mert sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe kerülhetünk, mintha az adott összeget negyedévente, vagy a szerződésben meghatározott időpontokban határidőre megfizetjük.