biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás motorra, segédmotorra azaz robogóra

Kérjük értékeljen minket...
4.33 of 5 - 27 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítás szinte minden magyar családot érint valamilyen formában. A kötelező felelősségbiztosítás által érintett járművek röviden összefoglalva a következők: személygépjárművek (M1 gépjármű-kategória), motorkerékpárok (L3e, L4e, L5e, L7e gépjármű-kategória), autóbuszok (M2, M3 gépjármű-kategória), trolibusz (elektromos felsővezetékhez kötött, M3 gépjármű-kategória) tehergépkocsik (N1, N2, N3 gépjármű-kategória). Továbbá vontatók (N1, N2, N3 gépjármű-kategória), pótkocsik, félpótkocsik (O1, O2, O3, O4, R1, R2, R3, R4 gépjármű-kategória), mezőgazdasági vontatók (T1, T2, T3, T4, T5 gépjármű-kategória), munkagépek (S1, S2 gépjármű-kategória), segédmotoros kerékpárok (L1e, L2e gépjármű-kategória), négykerekű segédmotoros kerékpárok (L6e gépjármű-kategória). 

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.
    
A fentiek alapján látható, hogy a motorra, illetve segédmotorra is kell felelősségbiztosítást kötni, mert csak akkor helyezhető közúti forgalomba. A motoroknál a teljesítmény alapján történik a díjszámítás. A motorok díjszámítás szempontjából 4 kategóriába tartoznak, a 0 – 12 kW, 13 – 35 kW, 36 – 70 kW. és végül a 70 kW feletti motor teljesítményűek. A díjat befolyásolhatja még, hogy természetes vagy nem természetes személy köti, természetes személynél, annak életkora. A segédmotoros kerékpár esetében nincsenek ilyen kategóriák megállapítva. A díjazásnál csak annak kell megfelelnie, ami a besorolási kategória tagjává teszi, azaz, hogy a végsebessége nem lehet nagyobb 45 km/h-nál, maximum 50 cm3 hengerűrtartalommal rendelkezhet. Ugyanakkor előny velük kapcsolatban, hogy mivel nem forgalmi köteles, így az üzembentartó a felelősségbiztosítás lejárta előtt megszüntetheti a szerződést. Fontos tudni, hogy a motorokra kiterjed a bonus-malus rendszer, ezzel szemben a segédmotorokra nem.

Ahogyan a kötelező felelősségbiztosítás más gépjárműveknél, úgy a motorok, és segédmotorok esetében is megköthetők online. Online kötésnél feltétlenül javasolt a díjkalkulátor használata, melynek segítségével lehetősége van az ügyfélnek összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait. Erre azért is szükség van, mert komoly különbségek vannak a biztosítók árazásai között. Amennyiben még nagyobb biztonságra törekszik az ember, hogy jó döntést hozzon biztosítással kapcsolatos ügyeiben, akkor ajánlott biztosítási alkusz segítségét igénybe venni. Ők az ügyfelek érdekeit képviselik, naprakészek a biztosításokkal kapcsolatosan, illetve gyorsan és rugalmasan intézik az megbízásokat. Összefoglalva a fentieket, tehát kötelező biztosítás motorra és segédmotorra azaz robogóra nem hagyható el, online is köthetők, és a biztosítók ajánlatait érdemes előtte áttanulmányozni.