biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás teljesítmény kategóriák listája

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

A rendszerváltás után gomba módra megszaporodtak a biztosítók, és velük együtt a biztosítási ügynökök, és egy új szakma is megjelent a biztosítási alkusz. Természetesen a biztosítók megjelenését a társadalmi, és gazdasági szükségszerűség hívta életre, hiszen mint minden más területen, itt is megnőttek egyrészt az igények, másrészt a piaci verseny is ebbe az irányba mutatott. Jellemzően a piacgazdaságban jellemző a piaci verseny. Ahol ez nem működik, ott nem egészséges a gazdaság.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Tehát szükségszerű volt a biztosítók megjelenése a magyar piacon, melynek következtében mind a biztosításoknak, mint biztosítási termékeknek a száma gyarapodott, és egyre szélesebb területet, és igényt lefedve válaszolt a kihívásokra. Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy a biztosítók azon kívül, hogy pénzügyi tevékenységet folytató, nyereségorientált vállalkozások, ugyanakkor jelentős a társadalmi szerepvállalásuk is.

Röviden ismerkedjünk meg az egyik legnagyobb körben használt biztosítással a kötelező felelősségbiztosítással. A biztosítók a törvényi előírásnak megfelelően egy társadalmi igényre válaszoltak ezzel a termékkel, mert jelentős problémát okozott előtte a kártérítések kifizetése balesetek esetén a vétlen fél számára. Többek között ez az igény hívta életre a kötelező biztosítást. Segítségével meggyorsult az ügyintézés menete, és nagy eséllyel jut hozzá a kártérítés összegéhez a vétlen fél. A kötelező biztosítás kockázatvállalója a biztosító, az ügyfélnek annyi szerepe van, hogy rendszeresen fizetni köteles a szolgáltatás díját, melyet megtehet havi, negyedéves, féléves, éves ütemezéssel. A gépjármű teljesítményi adatai, illetve a bonus-malus besorolás azok, amelyek alaphelyzetben komolyabb mértékben befolyásolják a díj mértéket. Természetesen a biztosítók által hozzárendelt kedvezmények szintén pozitív hatást gyakorolnak a díjazásra. Kis odafigyeléssel szinte észrevétlen a díjköltség mértéke, főként, ha az ügyfél a balesetmentes vezetésre tudatosan törekszik, mely kedvező besorolást eredményezhet, illetve azzal együtt díjcsökkenést.

A fentebb említett teljesítmény adatok nagymértékben befolyásolják a kötelező gépjármű biztosítás díját. Ismerkedjünk meg a kötelező biztosítás teljesítmény kategóriák, hogyan is alakulnak. Ehhez fontos tudni, hogy 2011 óta nem lóerő szerint, hanem teljesítmény alapján kW-ban történik a besorolás. A teljesítményi kategóriák a következő képen alakultak: 0 – 37 kW, 38 – 50 kW, 51 – 70 kW, 71 – 100 kW, 101- 180 kW, és végül a 180 kW felettiek. Nyilvánvalóan minél nagyobb teljesítményű egy gépjármű, annál nagyobb a biztosítás díja is. A változtatást az a tény indokolta, hogy a mai autómotorok kisebb hengerűrtartalom mellett is nagyobb teljesítményt tudnak előhívni, ami növelheti a balesetek bekövetkeztének eshetőségét.