biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Lakásbiztosítás banki engedményezéssel

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A biztosítások az idők folyamán egyre nagyobb szerepet töltöttek be mind a gazdaság, mind a magánélet, mind a társadalom területén. A cél az, hogy a kiszámíthatatlan, illetve elkerülhetetlen eseményekkel szemben védelmet nyújtson. Ezt úgy teszi meg, hogy a bekövetkezett káresemény után kártérítés formájában segíti a károk helyreállítását. Nyilvánvaló, hogy bizonyos eseményeket nem, vagy csak részben tudnak ellentételezni, ugyanis azokat nem lehet pénzzel pótolni. A biztosítások köre többnyire olyan területeket védelmez, amelyeknél a kár helyreállítható, illetve pótolható pénz által is. A biztosítások egyik leggyakrabban felhasznált fajtája a lakásbiztosítás.

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

A lakásbiztosítások egyre növekvő száma azt bizonyítja, hogy egyre több emberben tudatosul, hogy a lakása túl értékes ahhoz, biztosítás nélkül hagyja. Tapasztalható, hogy egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák is. Ugyanakkor az emberek többsége nincs olyan helyzetben, hogy adott káresemény után önerőből gondoskodni tudjon a helyreállítási munkákról, illetve az egyéb jellegű károk ellensúlyozására. Itt jönnek a képbe a biztosítók, akik vállalják a kockázatot, és mindezért viszonylag kis ellentételezést kérnek. Nyilvánvaló, hogy a leendő kár az esetek többségében többszöröse az évek alatt befizetett díjazásnak. A lakásbiztosítások esetén ez még egyértelműbb, hiszen az esetek többségében több millió, illetve több tízmillió Ft kár is keletkezhet, amelyhez viszonyítva a biztosítás díj mértéke eltörpül.

A lakásbiztosítások megkötése az esetek legnagyobb részében szabad döntés alapján történnek, de vannak bizonyos esetek, amikor a lakásbiztosítás megkötése kötelező. Ilyen eset, akkor fordul elő többek között, amikor az ember nagy összegű hitel felvételével vásárolja meg a lakását, házát, illetve építi fel, és a bank csak akkor hajlandó a hitelt folyósítani, ha a hitel igénylője a fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást köt. Erre azért van szükség, hogy ha a fedezetül felkínált lakás valamilyen okból megsemmisül, vagy értéke nagymértékben csökken, akkor a biztosító garantálja a kár kifizetését. Ebben az esetben a biztosítás megkötésekor a bank javára történik egy engedményezés. Az engedményezés azt jelenti, hogy a biztosított egy majdani követelést átruház egy harmadik személyre, aki jelen esetben a bank. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fedezetül felajánlott ingatlanban komolyabb kár keletkezik, akkor a biztosító nem a biztosítottnak fizet, hanem az engedményezettnek, azaz a banknak. Az engedményezés úgy történik, hogy a biztosítási kötvényre rákerül egy engedményezési záradék. A lakásbiztosítás banki engedményezéssel történő megkötése, mint a fenti példából láthatjuk, egy gyakran alkalmazott lehetőség.