biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Lehetséges a kötelező biztosítás díj rendezése átutalással?

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Lehetséges a kötelező biztosítás díj rendezése átutalással? Sokan vannak, akik a kötelező felelősség biztosítási díjat folyószámláról utalják. Előfordulhat, hogy utalásokról a biztosító által kiállított igazolás akadozva, vagy késve érkezik meg. Igazoltatáskor az előző havi befizetést igazoló számlakivonat bemutatása nem elegendő, mivel azt nem a biztosító állította ki (!) ezért a rendőrök már büntettek meg nem egy esetben. A büntetések összegével folyamatosan nő a biztosítási díj, az autós vétlensége pedig bizonyítható.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Az egyes szabálysértésekről szóló, 218/1999. (XII.28.) sz. Kormány rendelet 51. §.-a értelmében az az üzembentartó, akinek járműve érvényes kgfb nélkül vesz részt a közúti közlekedésben, 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető. A szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki. Ha az elkövető a helyszíni bírság kiszabását tudomásul veszi, a szabálysértési eljárást az egyébként irányadó rendelkezések szerint kell lefolytatni, ebben az eljárásban lehetőség van az érvényes felelősségbiztosítás igazolására. Ugyanezen jogszabály 53. §.-a alapján, aki külön jogszabályban meghatározott közúti közlekedési igazgatási szabályokat megsérti, 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető. Ezen szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki. Tekintettel arra, hogy közúti közlekedési igazgatási szabály írja elő a kgfb fedezetének igazolását közúti ellenőrzés során, önmagában az igazolás meglétének hiánya már megvalósítja ezt a szabálysértést.

Ha az autós a kötelezőt banki átutalással egyenlíti ki, a biztosítási díj megfizetését akkor is csak a biztosító által kiállított igazolással tudja alátámasztani. A jogszabály nem ír elő határidőt, amelyen belül a biztosító köteles volna megküldeni az igazolást. A biztosítási szerződésben viszont lehet erre vonatkozó rendelkezés. A fedezet igazolása történhet a biztosítási kötvény, és az adott időszakra vonatkozó csekk, vagy bizonylat, vagy a biztosító által kiállított igazolólap, illetve a biztosító által kiállított előzetes fedezetigazolás bemutatásával.

Ha a biztosító szerződésesben rögzítettek ellenére nem küld igazolást a díj befizetéséról, a mulasztásáért felelősség terheli, ami vele szemben érvényesíthető is. De ara is figyelni kell, hogy a bíróság a mérlegelés során a biztosító mulasztása mellett figyel arra is, hogy a gépkocsivezetőnek tudomással kellett bírnia arról, hogy nem megfelelő igazolással vesz részt a közlekedésben, ezért szabálysértési bírság kiszabására van lehetőség, azaz, itt a vezető részéről is felmerülhet a vétkesség, illetve a mulasztás.