biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mabisz - Magyar Biztosítók Szövetsége és információk

Kérjük értékeljen minket...
4.38 of 5 - 13 votes
Thank you for rating this article.

Mint annyi minden a MABISZ története is a rendszerváltáshoz köthetők. Mindenki előtt ismeretes, hogy az előző rendszerben nem beszélhettünk piaci versenyről, olyannyira, hogy nagyon sok tevékenység állami monopóliumban volt, ami azt jelentette, hogy csak az az egy vállalat foglalkozhatott az adott tevékenységgel, melyet az állam alapított. Ilyen monopólium volt a biztosítási szektor is. Egy biztosító az Állami Biztosító volt a piac egyedüli szereplője.

Ebből a tényből következik, hogy érdekvédelmi szövetségre sem volt szükség. Változás 1986 után kezdődött, amikor megnyílt a piac, és egyre több szolgáltató jelent meg. Ezzel a folyamattal egy időben elindult a gazdasági szerkezet átalakítás folyamata, tömegével alkottak új törvényeket, rendeleteket, jogszabályokat. Ezeknek tekintélyes része érintette a gazdaság szereplői is, így a biztosítókat is. Így már a rendszerváltás elején felmerült egy olyan szervezet létrehozásának a szükségessége, amely összefogja a biztosítók tevékenységét, képviseli azokat a törvényalkotók felé, védi érdekeiket, illetve gondoskodik az egészséges piaci verseny feltételeinek kialakításáról, és betartásáról. A MABISZ végül 1990. november 14.-én alakul meg. Születésénél 8 biztosítótársaság bábáskodott. természetesen manapság a tagbiztosítók száma az új szereplők miatt jóval magasabb, és folyamatosan változik. Jelenleg a tagság létszáma eléri a 32-t. Ebből 26 biztosítótársaság, 3-3 pedig fióktelep, illetve egyesület.


Magyar Biztosítók Szövetségének elérhetőségei:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Címük: 1062 Budapest, Andrássy út 100.
Telefon: (+36 1) 802-8400 Fax: (+36 1) 802-8499
Levelezési cím: 1364 Budapest, Pf. 236
adószám: 19638672-2-42


A MABISZ feladata elég sokrétű. Említsünk meg néhányat a legfontosabbak közül. Fontos szerepet tölt be a MABISZ a tagság érdekvédelmében, képviseletében, hiszen köztudott, hogy valamit elérni a törvényhozással, vagy a szakminisztériummal szemben sokkal nagyobb esélye van egy olyan szervezetnek, amely maga mögött tudhatja az összes piaci szereplőt, akiknek ráadásul a gazdaságban is komoly súlyuk, illetve szerepük van. Amennyiben minden biztosító egyenként próbálná érvényesíttetni a saját elképzeléseit valószínűleg kevés sikerrel járnának. Szintén fontos szerepköre azoknak a feladatoknak a koordinálása, mely közös érdeke, illetve tevékenysége a biztosítnak (oktatás, csalások elleni stratégia, stb.). Nem elhanyagolható a MABISZ jelenléte, illetve közreműködése a jogalkotások területén. Aktívan jelen van a biztosítás területét, illetve a biztosítók munkáját érintő jogszabályok, rendeletek előkészítésénél, javaslatokkal, módosító indítványokkal képviselve a tagság érdekeit. Meg kell említenünk még az un. MABISZ tanúsítványt, melyet a szervezet ad ki olyan esetekben, ahol az előírások annak meglétét előírja. Ilyen tanúsítvány beszerzése szükséges például olyan munkaterületen, ahol minősített adatok, íratok megőrzése, befektetési tevékenység, különféle értékpapírok megőrzése, illetve letéti tárolása, stb. történik.

Szintén a MABISZ feladatkörében találhatjuk az úgynevezett Kártalanítási Számla, illetve a Kártalanítási Alap kezelését. A Kártalanítási Számlának a kötelező biztosításokkal kapcsolatosan van, mégpedig azokban az esetekben nyújt fedezetet, amikor az a gépjármű, amelyik balesetet okozott nem rendelkezik kötelező biztosítással, illetve azon viszonylag ritka esetekben, amikor a baleset okozója, azaz a károkozó személye ismeretlen.

Talán kevésbé ismert információ, hogy a MABISZ a fenntartója a Nemzeti Zöldkártya Irodának, melynek fontos szerepe van abban, hogy a külföldön előforduló káresemények során a kártérítést a károsult üzembetartó megkapja. Ezeken kívül természetesen kiadványokat jelentett meg egyrészt a szűkebb szakma, illetve tagjai, másrészt a szélesebb közönség számára is. Fontos szerepet tölt be az EU és Magyarország között a biztosításokat, illetve a biztosítókat érintő jogi, és gazdasági történések koordinálásában. Létrehozta. és betartatja az etikai- és versenykódexet, melynek fontos szerepe van a biztosítók megítélésének javításában, és ugyanakkor a tisztességes piaci verseny fenntartásában. Képviseli tagjait az állami felügyeleti és kormányzati szerveknél, mint például a PSZÁF, ÁBIF. A MABISZ tagja több nemzetközi biztosítói szövetségnek, és szervezetnek. Állandó tagozatai, bizottsága működnek, mint például életbiztosítási tagozat, kommunikációs tagozat, illetve jogi szekció, informatikai szekció.