biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Magyar biztosítás története

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

A magyar biztosítás története - A XIV. században Magyarországon a céhek létrehozták a pénztári alapot. A tagok részére a felhalmozott pénzalapból árvasági, temetkezési, öregségi, betegségi, özvegyi segélyt nyújtottak a tagoknak illetve hozzátartozójuknak.

A gabona szállítás hatására Magyarországon is elérhetővé vált a XVIII. sz-ban a szállítmány biztosítás, mely a Rév-Komáromi Hajózást Biztosító Társaság létrejöttét eredményezte. A hazai biztosítási piac alaptulajdonsága volt a külföldi tőke aktív jelenléte. Ez a jelenlét a gazdaságunk elmaradásának volt köszönhető. Az első biztosítási társaságot Magyarországon 1831-ben alapították meg Triest Általános Biztosító Társulat pesti képviseletével.

A modern magyar biztosítás

Magyar tulajdonban lévő társaság 1857-ben alakult Első Magyar Általános Biztosító Társaság néven, majd egy év elteltével megalakult a gyári viszontbiztosítási egyezmény a Generali vezetésével. Magyarországon 1860-ban 8 társaság, 1895-ben 12, 1900-ban 18 biztosító működött. 1913-ban 114 biztosító vállalat, 1938-ban 49 magánbiztosító társaság működött hazánkban.

A világháború közötti folyamatok

A háborúk sajnos akadályt szültek a fejlődésnek, a világválságot követő pénzromlás a biztosítók állományait teljes mértékben felszámolta, ennek hatására a bizalom is alul maradt. 1946-ban újraszervezték állományukat és helyre álltak a biztosítók. 1948-ban a biztosítási piacot állami irányítás alá vonták, 1949. június 20-án létrejött az Állami Biztosító Nemzeti Vállalata.

A biztosítás intézményi reformja

Az állami monopol helyzet 1986-ban megszűnt. Az állami biztosítók helyére két biztosító társaság az Állami Biztosító és a Hungária biztosító került. A biztosítási piac dinamikusan fejlődött, megjelentek a külföldi biztosítók magyar telephelyei. Az első alapítási időszak 1988-ban volt, létrejött az Atlasz és a Garancia Biztosító. A második hullámban az első külföldi tulajdonú biztosítók alakultak meg.