biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Nem csak a nagy cégeknek lesz fontos a felelősségbiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

Az új Polgári Törvénykönyv szerint az okozott károkért mostantól a vállalat és a cégvezető is felelni fog. Ezen szabályok megváltoztatásával ki lehet mondani, hogy nagyban változtak a helyzetek, hiszen sokkal nagyobb felelősség fogja a cégvezetők vállát nyomni mostantól.

Felelősségbiztosítás árajánlat kérés online - itt!

A biztosítók is készülnek, mivel a cégvezetők és a felügyelőbizottsági tagok anyagi felelősségére is lehet majd biztosítást kötni. A mostani helyzet még csak addig terjed, hogy korlátozott cselekmények miatt lehet eljárást indítani a cég vezetősége ellen. Tehát az új törvénykönyv alapján nagyobb felelősség fogja terhelni ezeket az embereket a mostani helyzetnél.

Ennek ellenére van olyan cégvezető, aki egyetért a törvénnyel még akkor is, ha rosszul járhat, mert nekik is felelősséget kell vállalni a tetteikért. Minden bizonnyal széles körben el fog terjedni ez a felelősségbiztosítás, ami garantálj az esetleges „baki” utáni kártérítést. Igyekezzünk megbizonyosodni arról, hogy mennyire jó ötlet, hogy megkössük magunknak, mint cégvezető ezt a konstrukciót, mert ha látunk benne potenciált, akkor mindenképpen érdemes rendelkezni vele. Ráadásul nem csak a nagy cégeknek lesz fontos a felelősségbiztosítás, hiszen egy kisebb vállalkozásban is sokat számít, ha egy káresemény, vagy bármely dologi, vagy anyagi kárt okozó esemény után lehet számítani a biztosító kártérítési kifizetésére, ennyit minden cégvezetőnek megér.

A teljes körű biztosítási szolgáltatások megkötésekor a biztosítók kárviselése nem csak a vezető tisztségviselőkre terjed ki, hanem az egész cégre, vállalkozásra. A felelősségbiztosítás díja alapvetően áfa köteles, kivéve akkor, hogyha csakis olyan kockázat elhárítására kötik meg, mely kizárólag a díjfizető gazdasági társaság felelősségi körébe sorolható. Így például, ha a felelősségbiztosítás kiterjed a cég menedzsereire, akkor már azonnal adókötelessé válik a biztosítási díj. Ez azért van így, mert a magánszemélyek minden fajta jövedelme adókötelessé vált az új szja törvény szerint, és ebben az esetben nem is olyan egyszerű, hogy adott esetben a munkavállalóra kötött biztosítás milyen jövedelemnek könyvelendő el, hiszen cégtől függően a vezető beosztású munkavállaló javára kifizetve ez lehet akár juttatás, akár munkabér.

Tény az, hogy más országokban, mint például az USA-ban ezen biztosítások már 100%-osan elterjedtek. Ez azért jó, mert ebből kiderül, hogy van igény ezekre a biztosításokra és keresik is őket. De Nyugat Európában is nagyon keresik ezeket a módozatokat, és ez arra ad következtetést, hogy itthon is megéri bevezetni ezt az újfajta biztosítási formát. A cégvezetők tehát nem fognak egyhamar kibújni a felelősség alól, persze ez sok mindenkinek nem tetszik, de hát el kell fogadni a tényt, hogy változik a helyzet.