biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Növénybiztosítás

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 5 votes
Thank you for rating this article.

Elérkezett a mezőgazdasági növénybiztosítás ideje!

Hamarosan elindul az agrárbiztosítások idei szezonja. 2012. január 1-jétől hazánkban az agrár-kockázatkezelési rendszer két pilléren nyugszik:

- állami kárenyhítési rendszeren (I. pillér),
- illetve egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukción (II. pillér).

Növénybiztosítás online árajánlat kérésért kattintson ide!
 
Az állami kezdeti kockázatkezelési rendszer működtetésében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM, felügyeleti szerv), a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal (NÉBIH, kármegállapító szerv), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH, agrárkár-enyhítési szerv), valamint a megyei kormányhivatalok (KH) és aNemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vesznek részt. A termelők, a biztosítók és az állam együttműködik a kockázatok csökkentésének érdekében.

Az  uniós szabályoknak megfelelően a gazdálkodónak kell mindenképp a károk bizonyos hányadát állnia. Ugyanarra az agrár kárra a gazdálkodó részesülhet biztosítói kártérítésben és kárenyhítő juttatásban (I. pillér) is egyszerre, ha a juttatások összege nem haladja meg a  a hozamérték csökkenés 80 %-át.

Díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást (II. pillér) azok a gazdálkodók kötnek, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb biztonságra vágynak. Többek között a termelési kockázatot növelő árvíz, tavaszi fagy, felhőszakadás és aszály kárnemek is szerepelhetnek ezekben a biztosítási termékekben. A még nagyobb biztonság elérése érdekében lehetőséget biztosít a rendszer az összes kárnemet magába foglaló úgynevezett csomagbiztosítás megkötésére is.

Az alábbi három biztosítási csomag érhető el a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról szóló jogszabály (19/2014. (X. 29.) FM rendelet) alapján:

- A típusú biztosítás: többek között szántóföldi növényekre, almára, borszőlőre (14 növényre összesen) köthető és a következő káreseményekre: tűz-, vihar-, jégeső-, árvíz-, aszálykár, tavaszi és téli fagykár, felhőszakadás kár.

- B típusú biztosítás: zöldség- és gyümölcskultúrákra (76 félére) és a következő káreseményekre: tűz-, vihar-, jégesőkárra és téli fagykárra.

- C típusú biztosítás: a fentiekben nem szereplő biztosítási konstrukciókra és a következő biztosítási eseményekre: tűz-, vihar-, jégeső-, mezőgazdasági árvíz-,  aszály-, tavaszi és téli fagykár, felhőszakadás kár.

A felsorolt biztosítási csomagok megkötése esetén a mezőgazdasági biztosítások díjához a nettó biztosítási díj legfeljebb 65%-ának megfelelő támogatás igényelhető. 2016-ban a 4 milliárd forint volt a díjtámogatás. Az egyes csomagok támogatásának %-os eloszlása pedig a következő:

- A csomag: 65%
- B csomag: 43%
- C csomag: 40%