biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménnyel

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 3 votes
Thank you for rating this article.

A nyugdíj előtakarékossági számlák (NYESZ) és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak terén igen jelentős kedvezményeket lehet elérni. Azon kívül, hogy e számlákkal nem csak jól kamatozó és gyülemlő összegeket érhetünk el befektetési formában, még igen jó konstrukciót jelent az is, hogy egy bizonyos idő elteltével a hosszú távú megtakarításunkhoz adómentesen juthatunk hozzá,sőt még az állami hozzájárulással is lehet kalkulálni. Így érhető el adókedvezmény 2016 - 2017 során nyugdíj előtakarékossággal.

Van egy tippük! Egy korrekt nyugdíjbiztosítási szerződéssel könnyedén bebiztosíthatja magát!

Online nyugdíjbiztosítás árajánlat kérés

A nyugdíj előtakarékossági számla birtokosai, valamint az önkéntes pénztárak tagjai az ide vonatkozó rendelet értelmében az érintette számlatulajdonos az adókedvezménnyel lecsökkentett összevont adóalapja adójából egy bizonyos összeget a saját maga által megjelölt pénztári számlájára utalhatja át, amikor az SZJA bevallása benyújtásra kerül. Ez pontosan annyit jelent, hogy amikor a magánszemély adott adóévben befizetést eszközöl egészségpénztárba, vagy önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba, abban az esetben az SZJA bevallás során lehetősége van nyilatkozni, hogy az adója összegéből egy adott résszel a pénztári befizetései kiegészítésre kerüljenek. Ennek az az egy feltétele van, hogy az adott személynek ne legyen adótartozása a hatóságoknál.

Önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknél az adójóváírás nagysága a pénztári tag részéről befizetett összeg húsz százaléka, de maximum százezer forint. Azok a tagok, akik 2020. január 1. előtti időpontban töltik be az öregségi nyugdíj korhatárt, azok valamivel magasabb összeggel számolhatnak, legfeljebb százharminc ezer forinttal, ennyit kaphatnak vissza adójóváírás címén. Az önkéntes egészségpénztárba történő befizetésekkor szintén úgy alakul a jóváírás, hogy az adott év során befizetésre került összeg húsz százaléka, illetve maximum százezer forint lehet a jóváírás mértéke. Azonban az összeg emelkedhet akkor, hogyha a tag rendelkezése szerint minimum 24 hónap lekötéssel elkülönített adott összeget, ennek tíz százalékával nőhet a jóváírás összege, plusz a nyereség még növelhető az adott prevenciós szolgáltatás ellenértéke címén a pénztár részéről adóév során kifizetett összeg tíz százaléknyi összegével.

A nyugdíj előtakarékosság adókedvezménnyel 2016 - 2017 évben tehát úgy alakulhat, hogy az adókedvezmény tekintetében a pénztárakra vonatkozóan összességében kell figyelembe venni a számításkor a jóváírások mértékét, vagyis a kedvezmények összessége nem lehet több, mint százhúsz ezer forint, illetve azok esetében, akik 2020. január 1.-ig elérik az öregségi nyugdíj korhatárát, maximum százötvenezer forint.

A NYESZ tekintetében a számlatulajdonos nyilatkozatot a forintban történő befizetés húsz százaléka erejéig tehet, illetve maximum százezer forint nagyságig tehet nyilatkozatot az adóévet követő évben benyújtásra kerülő SZJA bevallásában. Akik már közelebb járnak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz – ugyan úgy, mint a pénztári tagok esetében -, maximálisan százharminc ezer forintig érvényesíthetik a kedvezményt. A NYESZ igen előnyös abból a szempontból, hogy a számlán gyűjtött értékpapírhozam – leszámítva az osztalékot – még plusz adómentes jövedelemként könyvelhető el a számlatulajdonosok részére.

A lenti táblázatban látható, hogy egy adott év során befizetésre került összegek után mekkora adókedvezménnyel lehet számolni:

nyugdij elotakarekossag