biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Pay as you drive kgfb modell Európába ért! Fizess amennyit vezetsz!

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

fizess amennyit vezetszA tudomány nem áll meg, újabb és újabb eredményekkel lepi meg a világot. A tudomány abbéli hajlama, hogy mindenhol jelen legyen, természetesen a biztosítókat sem kerüli el. Ennek legújabb az a tény, hogy a Pay as you drive kgfb modell Európába ért. Nyilván első hallásra ez a magyar ember számára több okból sem mond sokat. Egyrészt azért nem, mert az elnevezés angol nyelvű, másodszor azért, mert Magyarországon még nem találkozhattunk vele. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy rövid időn belül nem fogunk itthon is belebotlani a PAYD modellel. Ezért ismerkedjünk meg vele egy rövid leírásban, hogy amikor találkozunk vele, akkor már ne legyen teljesen ismeretlen a számunkra.

A "Pay as you drive" magyarra fordítva talán így adható vissza legjobban: fizess, ahogy vezetsz, illetve kicsit magyarosabban, hogy annyit fizess, ahogy vezetsz. Ez igazából tehát azt jelenti, hogy a vezetési szokásaink befolyásolhatják a jövőben a kötelező biztosítás tarifáját. Nyilvánvalóan a kiegyensúlyozottan, biztonságosan, jól vezető személyek kötelező biztosításának a díja alacsonyabb lesz, míg, akik nem figyelnek oda úgy a vezetés biztonságára, azoké, a magasabb kockázat miatt, azoknak magasabb lesz a biztosításuk díjazása. Hogyan is működik ez a dolog? A gépkocsiba beszerelnek egy olyan berendezést, egy hardvert, amely rögzíti, és továbbítja is a sebességi, és fékezési adatokat, amelyekből lehet következtetni a vezetési stílusunkra, vagy akár csak egy okos telefon is. A biztosító társaság, amelynél a kötelező biztosításunkat kötöttük, megkapja ezeket az adatokat, amelyek így alkalmasak lesznek arra, hogy befolyásolják az általunk fizetendő díjazás mértékét.

Mint annyi más dolog is, ez is az USA-ból indult ki, majd Európában először Angliában kezdett működni. A következő állomása Németország volt, bár ott is még csak tesztelik a modellt. A közvélemény kutatás alapján azt lehet mondani, hogy a németek jól fogadták ezt az újítást, főként a fiatalok, akiknek már csak azért is jelenthet pozitív lehetőséget a "Pay as you drive” modell bevezetése, mert a esetükben a legmagasabb a kötelező biztosítás díjazása, de a modell segítségével lehetőségük lenne gyorsan árat csökkentetni. Természetesen azért vannak aggályok is a modell bevezetését illetően. Sokan félnek attól, hogy ezzel a vezetésük állandó kontroll alá kerül, illetve nem vennék szívesen a személyes adatokkal való esetleges visszaélést sem. Várhatóan a "Pay as you drive” modell hosszú távon csatát fog nyerni, és egyre elfogadottabb lesz a használata.