biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Ki fizeti a kötelezőt? Üzembentartó vagy a tulajdonos?

Kérjük értékeljen minket...
4.97 of 5 - 29 votes
Thank you for rating this article.

A kötelező biztosítást szabályozó törvények értelmében a biztosítási szerződéssel minden esetben annak a személynek kell rendelkeznie, aki a forgalmi engedélybe be van jegyezve. Ez a személy lehet a tulajdonos, vagy az üzembentartó. Tehát az, hogy ki fizeti a kötelezőt, az üzembentartó vagy a tulajdonos, az a bejegyzéstől függ. Amennyiben a tulajdonos más személyt jelöl meg üzembentartóként és ez a forgalmi engedélybe bevezetésre kerül, akkor mindenképpen az üzembentartónak kell a kötelező biztosítás költségeit is állnia.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Ha tehát az üzembentartói jogot átadjuk másnak, feltétlenül rendezni kell ezt a kérdést, a viták és kellemetlenségek elkerülése érdekében. Egy közúti ellenőrzés során a rendőr elkérheti a forgalmi engedélyt, sőt a kötelező biztosításra vonatkozó dokumentumokat is. Épp ezért a kötelező biztosítási szerződésben a rendszám és a kockázatviselés kezdetének időpontja mellett feltétlenül szerepelni kell az üzembentartó adatainak is. Így lehet világosan látni, hogy ki fizeti a kötelezőt, az üzembentartó, vagy a tulajdonos.

Az esetek többségében az üzembentartó megegyezik a tulajdonos személyével, de előfordulhat, hogy eltér, ilyen eset merülhet fel például lízingeléskor, vagy gépjármű bérléskor. Ezekben az esetekben akár a tulajdonos, akár az üzembentartó fizetheti a kötelező biztosítást. A lényeg, hogy a kötelező mindig időben legyen megkötve, akár ki fizeti a kötelezőt, üzembentartó, vagy tulajdonos, hiszen e nélkül nem lehet részt venni a közúti forgalomban, legyen szó akár új, akár használt gépjárműről.

Amikor tulajdonos, illetve ezzel együtt üzembentartó váltás jön létre, minden esetben az új üzembentartó nevére új kötelező biztosítási szerződést kell kötni. Ez azért is fontos, mert ha eladjuk a gépjárművet és nem szüntetjük meg a nevünkre szóló szerződést, abból akár még kellemetlenségünk is adódhat, egy esetleges baleset, káresemény során. Így az eladás idején elvégzendő részletekbe az átírással együtt be kell kalkulálni az élő kötelező megszüntetését és újra kötését is, mert egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ki fizeti a kötelezőt.