biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Ki mikor és hogyan lehet üzembentartó?

Kérjük értékeljen minket...
4.96 of 5 - 93 votes
Thank you for rating this article.

Hogy ki mikor és hogyan lehet üzembentartó, azt elsősorban egy 2008-as rendelkezés befolyásolja, amikortól a gépkocsi üzembentartói jog is vagyoni értékű jognak minősül. Akkor viszont, ha az üzembentartói jog megszerzése pénz fejében történik, abban az esetben nincs illetékfizetési kötelezettség.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény értelmében a jármű tulajdonosa az üzembentartó, illetve az a személy, akit a gépjármű nyilvántartásba erre irányuló szerződés, vagy más hitelesen igazolt jogcímre hivatkozva bejegyeztek. Amennyiben az üzembentartó nem a tulajdonos, abban az esetben a jármű tulajdonosának egyoldalú nyilatkozata alapján visszavonásig az üzembentartó gyakorol minden jogot a közúti közlekedésben való részvétel és a gépjármű forgalomban tartása tekintetében.

Annak, hogy ki mikor és hogyan lehet üzembentartó, meg vannak a szigorú szabályai, egyben meg van a lehetőség arra, hogy az üzembentartó eltérő személy lehessen, mint a tulajdonos. Előfordulhat például, hogy az autó tulajdonosának nincs jogosítványa, ilyen esetben természetes, hogy aki a gépjárművet vezeti és használja, az legyen az üzembentartó.

Az üzembentartói jog változását az okmányirodában lehet elintézni, és egy ilyen eset során nagyon fontos figyelni arra, hogy az üzembentartói jog bejegyzésével egy időben kötelező biztosítást kell kötni az új üzembentartó nevére, valamint a súlyadót is a bejegyzett üzembentartónak kell fizetnie. Tehát összefoglalva, bárki lehet üzembentartó, akire a tulajdonos ezt a jogot szerződés formájában átruházza, majd a bejegyzést az okmányirodán el is intézik.

Tulajdon képen az üzembentartói jog egy bérleti szerződéshez hasonlít leginkább, a bérleti idő alatt pedig az üzembentartó gyakorolhatja a gépkocsi fenntartásával és használatával, vagy akár nem használatával kapcsolatos minden jogot. Amennyiben a tulajdonos élethelyzete úgy kívánja, hogy az autóját ismételten használni kívánja, ezt természetesen elérheti a szerződés megszüntetésével, de ugyan így az üzembentartónak is joga van ahhoz, hogy meggondolja magát és ezt a jogot visszaadja a tulajdonosnak. Ha a tulajdonos egy újabb személynek szeretné átadni a fenntartás jogát, ezt minden további nélkül megteheti, csak tisztában kell lenni azzal, hogy ki mikor és hogyan lehet üzembentartó.