biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező biztosítás újrakötés határidő felmondás után

Kérjük értékeljen minket...
4.50 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

Magyarországon több mint 3 millió gépjármű van forgalomba helyezve, ami miatt a felelősségbiztosítás minden változása nagy érdeklődésre tarthat számot. A kötelező felelősségbiztosítás egy olyan kötelezően megkötendő biztosítás, amely hiánya esetén a gépjármű nem bocsátható közúti forgalomba. A felelősségbiztosítás arra jelent fedezetet, hogy harmadik személynek általunk okozott kárt a biztosító kifizeti. Erre nagy szükség is van, és volt, ugyanis nagy számban fordultak elő olyan esetek, amikor a károkozó nem tudott kártérítést fizetni a szenvedő félnek, akinek egyrészt magának kellett megfinanszírozni a gépkocsin esett kárt, másrészt végtelen bírósági eljárások keretén belül kellett kiharcolnia a károkozó általi kártérítés rendezését.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A kötelező biztosítás jellemzően határozatlan időre kerül megkötésre. Ugyanakkor a biztosítási időszak 1 év, ami azt jelenti, hogy egy évben egyszer a biztosítás évfordulóján lehetősége van az üzembentartónak arra, hogy a biztosítást felmondja az adott társaságnál, és átszerződjön egy másik biztosítóhoz. Arra vigyázni kell, hogy ezzel kapcsolatban is be kell tartani a határidőt, illetve a formai követelményeket. Az évfordulókor való felmondási szándékunkat írásban kell eljuttatnunk a biztosítónkhoz. A biztosítóhoz való beérkezésnek a határideje az évforduló előtt 30 nap. Amennyiben tehetjük, ne hagyjuk az utolsó napra a felmondás elküldését, mert elég valamilyen technikai probléma, és nem érkezik be határidőre a felmondólevél.

A felmondólevelet eljutathatjuk a biztosítóhoz postán, személyesen, faxon, vagy emailban. A legbiztosabb a posta, vagy a személyes átadás, mert akkor nem férhet kétség a levél valóságtartalmához. A fax és az email esetében a biztosítónak joga van annak érvényességét megvizsgálni, és azzal kapcsolatban esetleges elutasító döntést hozni. A felmondó levélnek formai követelményei is vannak, ami azt jelenti, hogy tartalmaznia kell az ügyfél személyes adatait, a szerződés számát, a felmondás okát, dátumát, és az aláírást. Az új biztosítás megkötése előtt javasolt használni a díjkalkulátorokat, melyek nagy segítséget nyújtanak a legkedvezőbb ajánlatok megtalálásában. Az felelősségbiztosítás kiválasztása után lehetőség van az online kötésre is, amely egyszerű és gyors ügyintézést biztosít. Az új biztosítónak, akit választottunk, kötelessége a kártörténeti nyilvántartásból lekérdezni a bonus-malus besorolásunkat lekérdezni, ami alapján történik a díjszámítás.

Látható tehát, hogy a kötelező biztosítás újrakötés határidő felmondás után nem bonyolult folyamat, csak vigyázni kell arra, hogy betartsuk a határidőket, illetve az alaki, tartalmi elvárásokat, melyek a régi felelősségbiztosítás felmondására vonatkoznak.