biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mabisz által előírt zárak a lakásbiztosítások tekintetében

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 2 votes
Thank you for rating this article.

A biztosító társaságok egy-egy lakásbiztosítási szerződés megkötéséhez gyakran maguk is feltételeket szabnak. Ez természetes, hiszen gyakran komoly kockázatot vállalnak fel egy-egy kötéskor. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb kockázatok egyike a lakások, ingatlanok, épületek biztosítása, ugyanis jellemzően ezek gyakran nagyon magas biztosítási értékkel rendelkeznek, amelynek az esetleges kifizetése egy káresemény megtörténte után komoly kiadást jelent a társaságoknak. Mivel közös érdeke mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak, hogy megelőzzék a káreseményeket, amennyire ez lehetséges, illetve csökkentsék a keletkező kár nagyságát, ezért mind a két félnek vannak kötelezettségei a szerződéskötés előtt.

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

Lakásbiztosítások esetében is fontos, hogy a biztosított lakás megfeleljen bizonyos követelményeknek, illetve előírásoknak. Nyilván egy olyan lakást nem fog a biztosító biztosítani, amelyiken nincs zárszerkezet, és így a behatolás semmilyen nehézségbe nem ütközik. Ezekben az esetekben a biztosító kockázata olyan magas volna, hogy nem köthet szerződést a lakás tulajdonosával. Ebből látható, hogy a lakás tulajdonosának is gondoskodnia a kell a lakásának a védelméről, amelynek mértékéről, és módjáról tájékoztatást kaphat a biztosítóktól is, illetve elolvashatja a MABISZ lakásbiztosítási útmutatót, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlást, amely mindenre kitér e témával kapcsolatban.

Így többek között a zárakra is, amelyek léte nagymértékben hozzájárulhat a lakás biztonságához. A biztosítók azokat a zárszerkezeteket ajánlják, és azoknak a felszerelését, beépítését várják el, és teszik azoktól függővé a szerződés megkötését, illetve a biztosítás kondícióit, és a biztosítási összeg nagyságát, a kifizetés feltételeit is annak figyelembe vételével határozzák meg. Alaphelyzetben azok a zárszerkezetek jöhetnek szóba, amelyek rendelkeznek MABISZ minősítéssel, amelyek pedig az MSZ EN 1303 szabvány alapján lettek megállapítva. A zárszerkezeteknek meg kell felelniük a legmagasabb követelményeknek is, amelyeket a szabványok előírnak. A bevéső zárakat például védeni kell a furással szembeni támadástól, amely sikeres megvalósításához legalább 60 HRC keménységű fúrásvédő lapot kell felszerelni. A lamellás szerkezetű záraknál nem mindenfajta fogadható el. Ajánlott a kéttollú kulccsal működő, és legalább 6 lamella biztosítja a zár reteszvas mozgását. Hengerzár betéttel ellátott zárszerkezetnél szintén a fúrás elleni védelmet kell megoldani. Fontos még általában a zárszerkezeteknél, hogy el legyenek látva a reteszvas visszatolását megakadályozó védelemmel. Külön feltételek vonatkoznak a hevederzárak alkalmazására. A hengerzárbetéteknek szintén az MSZ EN 1303 szabványnak kell megfelelniük. Jellemzően az 5 csapos, a rotoros, illetve a mágneszárbetét fogadható el, melyek variációszáma meghaladja minimum a 10 ezret.

Természetesen az ajánlások bővebben, és pontosabban tartalmazzák a szükséges információkat a zárakkal kapcsolatban, illetve a többi biztonsági berendezéssel kapcsolatosan is. Fontos a biztosítónak is, és a biztosítottnak is, hogy komolyan vegye ezeket az ajánlásokat, hiszen egy esetleges betörés esetén olyan értékek is elveszhetnek, amelyeket pénzzel nem lehet pótolni.