biztoshely biztositas

Mabisz által előírt zárak a lakásbiztosítások tekintetében

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kérjük értékeljen minket...
még nem értékelték
Thank you for rating this article.

A biztosító társaságok egy-egy lakásbiztosítási szerződés megkötéséhez gyakran maguk is feltételeket szabnak. Ez természetes, hiszen gyakran komoly kockázatot vállalnak fel egy-egy kötéskor. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb kockázatok egyike a lakások, ingatlanok, épületek biztosítása, ugyanis jellemzően ezek gyakran nagyon magas biztosítási értékkel rendelkeznek, amelynek az esetleges kifizetése egy káresemény megtörténte után komoly kiadást jelent a társaságoknak. Mivel közös érdeke mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak, hogy megelőzzék a káreseményeket, amennyire ez lehetséges, illetve csökkentsék a keletkező kár nagyságát, ezért mind a két félnek vannak kötelezettségei a szerződéskötés előtt.

Számolja ki lakásbiztosítását itt!

Lakásbiztosítások esetében is fontos, hogy a biztosított lakás megfeleljen bizonyos követelményeknek, illetve előírásoknak. Nyilván egy olyan lakást nem fog a biztosító biztosítani, amelyiken nincs zárszerkezet, és így a behatolás semmilyen nehézségbe nem ütközik. Ezekben az esetekben a biztosító kockázata olyan magas volna, hogy nem köthet szerződést a lakás tulajdonosával. Ebből látható, hogy a lakás tulajdonosának is gondoskodnia a kell a lakásának a védelméről, amelynek mértékéről, és módjáról tájékoztatást kaphat a biztosítóktól is, illetve elolvashatja a MABISZ lakásbiztosítási útmutatót, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlást, amely mindenre kitér e témával kapcsolatban.

Így többek között a zárakra is, amelyek léte nagymértékben hozzájárulhat a lakás biztonságához. A biztosítók azokat a zárszerkezeteket ajánlják, és azoknak a felszerelését, beépítését várják el, és teszik azoktól függővé a szerződés megkötését, illetve a biztosítás kondícióit, és a biztosítási összeg nagyságát, a kifizetés feltételeit is annak figyelembe vételével határozzák meg. Alaphelyzetben azok a zárszerkezetek jöhetnek szóba, amelyek rendelkeznek MABISZ minősítéssel, amelyek pedig az MSZ EN 1303 szabvány alapján lettek megállapítva. A zárszerkezeteknek meg kell felelniük a legmagasabb követelményeknek is, amelyeket a szabványok előírnak. A bevéső zárakat például védeni kell a furással szembeni támadástól, amely sikeres megvalósításához legalább 60 HRC keménységű fúrásvédő lapot kell felszerelni. A lamellás szerkezetű záraknál nem mindenfajta fogadható el. Ajánlott a kéttollú kulccsal működő, és legalább 6 lamella biztosítja a zár reteszvas mozgását. Hengerzár betéttel ellátott zárszerkezetnél szintén a fúrás elleni védelmet kell megoldani. Fontos még általában a zárszerkezeteknél, hogy el legyenek látva a reteszvas visszatolását megakadályozó védelemmel. Külön feltételek vonatkoznak a hevederzárak alkalmazására. A hengerzárbetéteknek szintén az MSZ EN 1303 szabványnak kell megfelelniük. Jellemzően az 5 csapos, a rotoros, illetve a mágneszárbetét fogadható el, melyek variációszáma meghaladja minimum a 10 ezret.

Természetesen az ajánlások bővebben, és pontosabban tartalmazzák a szükséges információkat a zárakkal kapcsolatban, illetve a többi biztonsági berendezéssel kapcsolatosan is. Fontos a biztosítónak is, és a biztosítottnak is, hogy komolyan vegye ezeket az ajánlásokat, hiszen egy esetleges betörés esetén olyan értékek is elveszhetnek, amelyeket pénzzel nem lehet pótolni.

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860