biztoshely biztositas

Mi a különbség az adásvételi szerződés és gépjármű tulajdonjog átruházási szerződés között

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

A közúti közlekedésről szóló törvényt több esetben is módosítottak az elmúlt években kormányrendeletekkel. A módosítások sok mindenre kihatnak, így rengeteg új szabályt kellett minden üzembentartónak megismernie.

Ma már a szabályok betartása nagyon fontos, hiszen egy kis hiba is büntetést, vagy elutasítást vonhat maga után. Éppen ezért lényeges azt is megtudni, hogy mi a különbség az adásvételi szerződés és a gépjármű tulajdonjog átruházási szerződés között.

A gépjármű átíratás szabályai alapvetően nem változtak, néhány apró kivételtől eltekintve, viszont a dokumentumok egész sora megváltozott szigorodott. Így ez a változás elérte az adásvételi szerződéseket is. Sokan csak az okmányirodában szembesülnek azzal, hogy a régen bevált, néha kézzel írt adásvételi szerződést az ügyintéző nem fogadja el, és a tulajdonjog változás bejegyzése iránti kérelmet elutasítja. Az új szabály alapján a legfontosabb változás a tartalmi elemekben van.

A közúti közlekedési nyilvántartás járműnyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjog változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokirat kötelező tartalmi elemei a következők:

Feltétlenül jelezni kell, hogy a jogügylet ingyenes, vagy visszterhes. A szerződésnek tartalmaznia kell a szerződő felek adatait, a jármű azonosításához szükséges adatait, a gépjárművöz tartozó okmányok sorszámait, az okmányok átadásának tényét, és dátumát, valamint a jogügylet hatálybalépésének dátumát. Ezen felül mind a két félnek nyilatkoznia kell, hogy eleget tesz a bejelentési kötelezettségének a megadott határidőn belül. Fontos, hogy a határidők elmulasztása komoly büntetést vonhat maga után. Ezen felül érdemes megjegyezni, hogy a kormányrendelet nem tiltja azt, hogy a szerződés kézzel írott legyen mégis a biztonság kedvéért érdemes egy előre letöltött és a jogszabályoknak teljesen megfelelő adás-vételi szerződést használni.

Kérdése van? Tegye fel nekünk! Szakértőnk rövidesen megválaszolja.

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-7030-860