biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mi az a vagyonszerzési illeték?

Kérjük értékeljen minket...
4.00 of 5 - 4 votes
Thank you for rating this article.

vagyonszerzesi illetek mi azAmikor gépjárművásárlásra készülünk, nem szabad a kalkulációk során megfeledkezni arról, hogy vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Mindegy, hogy a megvásárolt gépjármű használtan, vagy újonnan kerül a birtokunkba, az illetéket mindkét esetben ki fogják szabni. A vagyonszerzési illetéket mindig az adott jármű teljesítménye alapján határozzák meg. Hogy mi a vagyonszerzési illeték, az egyszerűen úgy fogalmazható meg, hogy az az összeg, mely a gépjármű átruházása esetén fizetendő meg, amikor az új tulajdonos vagyont szerez akár új, akár használt gépjármű formájában.

A gépjármű átírással kapcsolatos szabályok, így a vagyonszerzési illeték is 2010. során megváltoztak, ez idő óta szükséges autóvásárláskor az átírással egy időben kifizetni a vagyonszerzési illetéket is, amelynek nagysága a teljesítmény mellett a jármű korától is függ.

A 120 kW-ot meghaladó teljesítményű hajtómotoros autóbuszok, teherautók, és vontatók tulajdonjogának megszerzésekor a vagyonszerzési illeték úgy kerül kiszámításra, mint hogyha a jármű 120 kW teljesítményű hajtómotorral bírna. Amennyiben a gépjármű teljesítménye lóerőben ismert, abban az esetben a lóerőben feltüntetett teljesítményt elosztjuk 1,36-tal, majd az eredményt felkerekítjük egész számra és ez adja meg a számítások alapjait. Fontos tudnivaló, hogy nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a kizárólag elektromos hajtómotorral működtetett gépjárművek tulajdonjogának megszerzése esetén.

A legutóbbi szabályozást nem kell figyelembe venni akkor, hogyha a vagyonszerzés tárgya pótkocsi, mivel ebben a helyzetben továbbra is a jármű össztömege adja meg a vagyonszerzési illeték számításának alapját. Akkor, hogyha az adott gépkocsi, vagy pótkocsi vagyoni értékű- vagy tulajdonjogának örökléséről, ajándékozásáról beszélünk, a vagyonszerzési illeték nagysága a visszterhes vagyonszerzési illeték duplája, akkor pedig, amikor gépjárműről, illetve pótkocsiról lévén szó üzembentartói jog, haszonélvezet megszerzésekor az általános esetben megfizetendő illeték negyed részét kell csak megfizetni.

Összefoglalva, hogy mi a vagyonszerzési illeték, az könnyen érthetővé válik hétköznapi kifejezéssel, mivel tulajdonképpen az átírási illetékről beszélünk, amit minden körülmények között meg szoktunk fizetni, ha egy tulajdon kerül a birtokunkba és azt mint tulajdonos, átíratjuk saját nevünkre.