biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mikor kell az autóra megkötni a kötelező biztosítást?

Kérjük értékeljen minket...
4.43 of 5 - 7 votes
Thank you for rating this article.

Az autó adás-vétel folyamatában sok embernél felmerül a kérdés. Mikor kell az autóra megkötni a kötelező biztosítást? Nem mindenkiben tisztázódott a kérdés, hogy az adás-vétel előtt, után, esetleg az átíratás alkalmával. Nem mindegy, mert hibás döntés ebben a helyzetben nagyon sokba kerülhet.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A közúti közlekedésről szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy minden üzembentartó számára kötelező egy felelősség biztosítás, mely a másoknak okozott károkra nyújt fedezetet. Ez annyit jelent, hogy a szabályozás alapján a gépjárművünkkel nem közlekedhetünk, amíg nincs érvényes kötelező biztosításunk. Egy adás-vétel folyamán ez a következőket jelenti. Amíg a szerződés nem jön létre, azaz mind a két fél azt az aláírásával nem igazolja, addig a tulajdonosa az autónak az eladó, tehát neki kell biztosítással rendelkezni. Ez fontos lehet, az esetleges próbaút alkalmával. Az aláírást követően a tulajdonjog megváltozik, még akkor is, ha ezt az okmányirodában csak később jelentik be, ami annyit jelent, hogy már az új tulajdonosnak kell a kötelező biztosítással rendelkeznie.

Amennyiben kereskedőnél vásárol autót, úgy az esetek nagy részében a kereskedőn keresztül megkötheti a szerződését. Itt azonban érdemes arra odafigyelni, hogy nem minden kereskedő áll kapcsolatba az összes biztosítóval, így lehet, hogy előnytelen biztosítási szerződést kötnek Önnel. A másik lehetőség, hogy a kipróbált autó adatait elkérve a vevő saját magának elintézi a kötelező biztosítás szerződés megkötését az oldalunkon. Ma már több olyan szakmai honlap is található, melyeken a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével pár perc alatt kötheti meg a biztosítást, ráadásul úgy, hogy az összes biztosító ajánlata közül választhat.

Érdemes a fent említett tényeket figyelembe venni és eszerint eljárni, mert ha kötelező biztosítás nélkül közlekedik, akkor nem csak rendőri büntetésre számíthat, de egy véletlen baleset esetén saját zsebből kell az okozott kárt megtérítenie.