biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Minden, amit a bonus-malusról tudni kell

Kérjük értékeljen minket...
4.67 of 5 - 6 votes
Thank you for rating this article.

A gépjármű kötelező biztosítás alapját a bonus-malus rendszer adja. Ez a kérdés minden egyes autóst érint, így nem árt, ha megismerünk mindent, amit a bonus-malusról tudni kell, hiszen a gépjármű felelősségbiztosítás a bonus-malus nélkül nem is működik.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

A bonus által nyújtott kármentességi kedvezmény tíz fokozatba soroltan működik, a malus fogalma alatt pedig azt értjük, hogy mekkora károkozás miatti pótdíj fizetendő bizonyos esetekben, itt 4 fokozatról beszélünk. Amennyiben a sofőr kármentesen zár egy évet, akkor automatikusan eggyel magasabb fokozatba sorolják a bonus rendszeren belül, azonban amikor kárt okoz, akkor minden egyes okozott kárral két fokozatot esik vissza a malus rendszerben.

Azért van óriási jelentősége annak, hogy ki melyik bonus – malus fokozatba tartozik, mert még ha ma már nem is olyan hatalmas összeg a kötelező biztosítási díj, mégis, aki többször okozott balesetet, annak következő évi díja akár háromszorosára is felmehet, aki pedig hosszú távon nem okoz balesetet, az megúszhatja akár az alapdíj feléből is.

Nagyon lényeges tudnivaló, amivel kevés autós van tisztában, hogy egy károkozás során a bonus-malus rendszerben való visszasorolás teljesen független attól, hogy a gépjárművet épp ki vezette, csak az számít, hogy kinek a nevén van az adott kötelező biztosítási szerződés. Így érdemes alaposan átgondolni, hogy kit engedünk a volánhoz. Egyedül abban az esetben van kivétel, hogyha a járművet a tulajdonos engedélye, hozzájárulása nélkül vezette más személy, de ezt be kell tudni bizonyítani lopás esetén például azzal, hogy megtettük a feljelentést az autó eltűnését illetően.

A bonus besorolást magunkkal vihetjük, amikor új autót vásárolunk, de csak akkor, hogyha a két jármű azonos kategóriába tartozik, tehát motor esetén csak új motorra, személygépkocsi esetén csak másik személygépkocsira. A bonus viszont csak akkor vihető át, hogyha az előző, régi jármű már eladásra került, amíg ez nem történik meg, az új szerződésben kizárólag A0-ás besorolással számolhatunk. Feltétel még az is, hogy a két jármű tekintetében a kötelező biztosítási szerződések megkötése között nem telt el két év.

Ma már jó pár olyan biztosító van, ahol nem csak a kötelező, de a casco biztosítás is bonus rendszerrel működik, ezzel jutalmazzák meg azokat az autósokat, akik nem merítették ki, illetve igénybe sem vették a kártérítési szolgáltatást. Ezeknél a módozatoknál egy kármentes évet követően öt százalék kedvezmény érhető el, de megtörténhet az is, hogy pár éven keresztül el lehet érni akár 40 – 50 százaléknyi kedvezményt is, ami azért már igen szép megtakarítást jelenthet.