biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Mire van szükség a gépjármű adás vétel során?

Kérjük értékeljen minket...
4.57 of 5 - 7 votes
Thank you for rating this article.

Amikor az ember elérkezik abba a helyzetbe, hogy gépjárművet vásárol el kell gondolkoznia azon, hogy mi mindenre lesz szüksége ahhoz hogy mindent a szabályozásoknak megfelelően hajtson végre. Fontos, hogy a legapróbb részletekig ismerni kell a szabályozást, hiszen egy-egy tétel elmulasztása bírságot, és kellemetlenségeket is jelenthet. Éppen ezek miatt lényeges tudni azt, hogy mire van szükség a gépjármű adás-vétel során?

Az okmányirodai ügymenetekben 2010. július elejétől állt be lényeges változás, mely alaposan érinti az átíratás szabályait - melyről itt olvashat-. Az új szabályozás kiköti, hogy egy adás-vételi szerződésnek milyen adatokat kell feltétlenül tartalmaznia. Az okmány az adatok és a formai kialakítását tekintve csak abban az esetben elfogadható, amennyiben megfelel a teljes bizonyító erejű magánokirat előírásainak. A legfontosabb az ilyen szerződéseknél a személyek aláírásának eredetiségét igazoló tény. Ez lehet két tanú, közjegyzői, vagy ügyvédi ellenjegyzés. Ez nagyjából eddig is így működött azonban ennek ellenőrzése sokkal szigorúbb lett, illetve az új kormányrendelet szabályozza az adás-vételi szerződések tartalmi előírásait is.

A törvény a szerződés tartalmát úgy határozza meg, hogy annak feltétlenül tartalmaznia kell mind az eladó mind a vevő személyi adatait, ide értve a lakcímet is, valamint a gépjárműre vonatkozó műszaki adatokat. A végrehajtási rendelet ettől jóval hosszabb, mely alapján a szerződésben az előbbieken túl szerepeltetni kell a vételárat, a forgalmi engedély és a törzskönyv számát, a vevő birtokba kerülésének - a jármű átadásának - időpontját, a szerződés hatálybalépésének napját, továbbá a felek nyilatkozatát, amely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn - 15 napon - belül.

Fontos, hogy az új törvényben meghatározott feltételeknek eleget tegyen. A határidők elmulasztása bírságot, míg a formai vagy tartalmi hiányosságok okmányirodai elutasítást vonhatnak maguk után.