biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Üzembentartó és tulajdonos közötti különbség

Kérjük értékeljen minket...
4.83 of 5 - 224 votes
Thank you for rating this article.

uzembentarto tulajdonosAz emberek viszonylag ritkán találkoznak az üzembentartó kifejezéssel, ezért fontos, hogy tisztázzuk a különbséget az üzembentartó és a tulajdonos között. Talán az sem nyilvánvaló mindenki előtt, hogy az üzembentartó jog a gépjárművekhez kapcsolódik. Gépjárművek esetén ugyanis a tulajdoni jogot és az üzembentartói jogot szét lehet választani, amely így hasonlít az ingatlan jogra, ahol az ingatlan bérbeadása esetén a tulajdonjog tartalmilag kétfelé oszlik. A bérlőket illeti a birtoklás joga, illetve a hasznok szedésének a joga. A tulajdonost egyedül az ingatlan értékesítésének a joga illeti meg. Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha gépjárművek esetében üzembentartóról beszélünk. Nézzük meg most, hogy pontosan mit is az üzembentartó és tulajdonos közötti különbség.

Üzembentartó alaphelyzetben maga a tulajdonos, de élhet azzal a lehetőséggel, hogy a gépjármű üzemeltetését egy általa kijelölt személynek átengedi, majd vissza is vonhatja. Fontos követelmény, hogy az üzembentartó személyében történt változást a gépjármű telephelye szerinti ország hatóságai által okiratba legyen foglalva, illetve be legyen jegyezve a gépjármű okmányaiba is. A gépjármű üzembentartójának a feladata, hogy a gépjármű szabályos működtetésével összefüggő kötelezettségek megtétele, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos törvények betartása. Így a köteles többek között megkötni, és rendszeres fizetéssel fenntartani a gépjármű felelősségbiztosítást, bejelenteni az üzembentartó adataiban történő változásokat, illetve fizetni a gépjármű adóz. A jogok között szerepel, a gépjármű műszaki vizsgáztatása, a forgalomból való ideiglenes kivonás, az ismételt forgalomba helyezés, illetve a rendszámtábla, a forgalmi engedély, a címke, és a regisztrációs matrica pótlása.

kis nyil tartalomban Kötelező biztosítás kalkulátor
12 biztosító díja online kedvezménnyel!
  kis nyil tartalomban Casco biztosítás kalkulátor
Most még olcsóbb mint valaha!
kis nyil tartalomban Lakásbiztosítás kalkulátor
Olcsó lakásbiztosítás percek alatt!
  kis nyil tartalomban Utasbiztosítás kalkulátor
Több biztosító ajánlata egy helyen!

 

Az üzembentartót a gépjármű üzemeltetésével járó kötelességeinek, illetve jogainak a gépjármű hatósági jelzéssel való ellátásának időpontjától a gépjármű forgalomból való kivonásáig kell megfelelnie. A tulajdonos és az üzembentartó un. üzembentartó szerződésben rögzítik az egyezségüket. Abban kell szerepeltetni azt is, hogy az üzembentartó ingyenesen jut hozzá a joghoz, vagy ellenérték fejében. Amennyiben ellenérték fejében, akkor a hatósági bejegyzés költsége az átírási illeték 25%-a + 6.000.- Ft az új forgalmi engedély, amennyiben ingyenesen, akkor vagyoni értékű jogként vagyonszerzési illetéket kell fizetni az üzembentartói jog megszerzésért, a hatósági bejegyzéskor, azaz az átírási illeték 50%-át + 6.000.- Ft.-ot az új forgalmi engedély árát. Egyenes ági rokonok között az üzembentartói bejegyzés költsége illetékmentes, ebben az esetben 6.000.- Ft a költség, ami a forgalmi engedély cseréjét foglalja magában. Amennyiben a gépjárművel baleset történik, azért az üzembentartó vonható felelősségre, illetve adott esetben a károkat is neki kell megtérítenie, és nem a tulajdonosnak. Röviden összefoglalva a fentieket, az üzembentartó sajátjaként használja a gépjárművet, az azzal járó minden joggal, és kötelességgel. Egyetlen dologban van csak korlátozva, mégpedig abban, hogy nem adhatja a gépjárművet más tulajdonába, arra csak a tulajdonosnak van joga.