biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Dnf jelentése, azaz - Díj nem fizetés a kötelező biztosításnál

Kérjük értékeljen minket...
5.00 of 5 - 1 votes
Thank you for rating this article.

dnfAzt minden autós, minden gépjármű tulajdonos tudja, hogy a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen, mivel e nélkül a járművet egyenesen tilos a közúti közlekedésben használni. Ennek legfőbb oka, hogy ez a fajta biztosítás azokat a károkat téríti meg, melyeket másoknak okozunk. Az adott biztosítót, akinél a kötelező gépjármű felelősségi biztosítást megkötöttük is kötelezi a szerződés, még pedig arra, hogy amennyiben kárt okozunk, abban az esetben a biztosításunknak megfelelően helyt álljon a kártérítési kötelezettsége terén.

A dnf jelentése akkor merül fel, amikor díj nem fizetésről van szó a kötelező biztosításnál. Ez akkor áll elő, amikor a biztosítási díj szerződés szerinti esedékességét követően eltelik 60 nap és eddig az időpontig sem érkezik be a díj a társasághoz. Ilyenkor a biztosító automatikusan törli a rendszerből a szóban forgó szerződést, és erről postán értesíti az ügyfelet.

A dnf jelentése, azaz a díj nem fizetés a kötelező biztosításnál tehát arról szól, hogy az adott gépjármű kötelező biztosítás nélkül marad, mert az ügyfél nem fizette be időben a díjat és ezzel elindul egy lavina, amit pedig nem árt elkerülni. Ezekben az esetekben ugyanis nem csak igen komoly büntetéssel számolhatunk, ha megállít a rendőr egy közúti ellenérzés alkalmával, de egészen biztos, hogy a kieső időszakra szintén nem kis összegű fedezetlenségi díjat kell majd fizetnünk. Mindezek a problémák azonban eltörpülhetnek akkor, hogyha szerencsétlen módon okozunk egy balesetet, a vétlen autósnak hatalmas kára keletkezik, amit ha nincs érvényes kötelező biztosításunk, akkor bizony zsebből ki kell fizetni.

Ahhoz tehát, hogy a dnf-et elkerüljük, gondot kell fordítani arra, hogy minden esetben idejében befizessük a kötelező biztosítási díjat, ezzel megelőzhetjük a kellemetlenségeket. Sokkal többe kerül, a díj nem fizetés a kötelező biztosításnál, mint hogyha időben átutaljuk a díj összegét, arról nem is beszélve, hogy manapság már valóban nagyon jó áron lehet ezt a fajta szolgáltatást igénybe venni.

Amikor végül is minden igyekezetünk ellenére kicsúszunk az időből és megtörténik, hogy letelik a 60 napos türelmi idő, sőt már megkaptuk a díj nem fizetés miatti törlési értesítőt is, akkor két megoldás közül választhatunk. Amennyiben nem telt még el egy év a szerződéskötés óta, akkor mód van az újrakötésre, ezt nevezik a szerződés reaktiválásának, természetesen ugyan azon biztosítónál, ahol eddig voltunk. Ebben az esetben ki kell fizetni az újrakötéssel egy időben a fedezetlenségi díjat, valamint a meg nem fizetett díjak után felszámolt baleseti adó összegét is.

Megoldásként ismeretes egy másik út is, illetve a dnf – a díj nem fizetés a kötelező biztosításnál akkor nem von maga után súlyos büntetéseket, amennyiben új tulajdonos kerül bejegyzésre, mivel az eljárás menetében elő van írva, hogy ebben a helyzetben az új tulajdonos a saját nevére mindenképen új kötelezőt kell kössön, tehát a felmondott, törölt szerződést nem szükséges megújítani.

Bármely okból kerül sor arra, hogy Önnek új kötelező biztosítási szerződést kell kötnie, állunk rendelkezésére, hiszen oldalunkon egyetlen kattintással elérhető a kötelező biztosítás kalkulátor és ennek segítségével pár perc alatt ki tudja választani, melyik módozatra van szüksége.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását!