biztoshely biztositas

Gépjárműadó - Súlyadó ugyanazt jelenti?

Mi a gépjárműadó? Kinek kell fizetnie? A gépjárműadó ugyanaz, mint a súlyadó? Mit takar a gépjárműadó törvény? Mikor és hogyan kell a súlyadót fizetni?

A gépjárműadó törvény szerint az üzembentartó az állandó lakóhelye szerinti illetékes önkormányzati adóhatóság felé kell a gépjárműadót megfizesse. Az a magánszemély, aki állandó lakhellyel nem rendelkezik, az a tartózkodási helye szerinti adóhatóságnak fizeti meg az adót. Gépjárműadót minden belföldi érvényes rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyar Köztársaság területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű után kell  fizetni. A régen súlyadónak nevezett adót a lassú járművek, négykerekű segédmotorok, munkagépek után nem kell megfizetni, valamint szintén mentesülnek a CD, CK, DT, és Z betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjárművek üzembentartói.

A gépjárműadó – súlyadó ugyanazt jelenti, sőt teljesítményadóként is ismert. 2007-ig súlyadóként ismertük, 1992-ben ezen a néven került bevezetésre elsősorban a települések, illetve a fővárosi kerületek önkormányzatainak bevételnövelésére, e mellett a súlyadóból származó bevételeket a közúthálózatok javítására, karbantartására és fejlesztésére kellett fordítani.

A gépjárműadó mértékét a gépjárműadó törvény írja elő, mégpedig úgy, hogy az adó alapja személygépkocsik és motorkerékpárok tekintetében a hatósági nyilvántartás szerinti teljesítmény, szemben a néhai súlyadóval, ahol az adó alapját a gépjármű össztömege jelentette. A gépjárműadó kivetése és beszedése a székhely/lakóhely szerinti önkormányzat hatáskörébe tartozik. Mivel a gépjárműadó – súlyadó ugyanazt jelenti, így az adófizetés menetében nem változott az, hogy az önkormányzati adóhatóság a számított adó összegéről csekket küld, ennek befizetésével lehet az adófizetési kötelezettséget teljesíteni.

Nem találta azt, amit keresett, esetleg kérdése lenne? Tegye fel nekünk itt és mi a lehető leghamarabb megválaszoljuk Önnek!

Segíthetünk?

Elakadt? Kérdése van,
biztosítás kötéssel kapcsolatosan?
Hívjon! -
06-70-330-6065