biztoshely.hu logo

Kapcsolat

Telefonszám: 06-70-7030-860

Email: kapcsolat@biztoshely.hu

Elakadt? Kérdése van, biztosítás kötéssel kapcsolatosan? Hívjon bennünket bizalommal!  06-70-7030-860 Biztoshely Biztosítási Portál

Kötelező e az eredetiségvizsgálat adásvételnél

Kérjük értékeljen minket...
4.91 of 5 - 115 votes
Thank you for rating this article.

Nagyon sok autós felteszi a kérdést, hogy kötelező-e az eredetiségvizsgálat adásvételnél. Valóban a jogszabályok és előírások kötelezővé teszik, elsősorban azért, mert ezzel megelőzhető bizonyos mértékben a lopás. Az érvényben lévő törvény épp ezért azt mondja ki, hogy amikor egy gépjármű tulajdonjogában változás történik átírási procedúrát. az az illetékes okmányirodában az adásvételtől számított 15 naptári napon belül be kell jelentetni és elindítani az átírási procedúrát. Az eredetiségvizsgálat díjával tehát szintén számolni kell egy adásvétel során, a vagyonszerzési illeték és a kötelező biztosítás díja mellett.

Számolja ki itt a kötelező biztosítását! - 11 biztosító díjából választhat.

Ha tehát
egy gépjármű más tulajdonába kerül, nem kérdés, hogy kötelező-e az eredetiségvizsgálat adásvételnél. A vizsgálatot az e célra kijelölt állomásokon lehet elvégeztetni, a díj minden helyen egyforma. Az eredetiségvizsgálat értelme az, hogy ennek során a vevő megbizonyosodhat arról, hogy a megvásárolni kívánt jármű teljesen „tiszta”, származásához nem fér kétség. Épp e miatt a vizsgálat minden esetben meg kell előzze az adásvételi szerződés aláírását,hiszen csak ennek birtokában lehetünk meggyőződve arról, hogy többek között nem egy lopott autót veszünk meg.

Felesleges tehát ilyen esetben rákérdeznünk, hogy kötelező-e az eredetiségvizsgálat adásvételnél, mert amikor a vizsgálat eredménye meg van, ezzel igazolható, hogy a jármű állapota teljesen azonos az eredeti gyári állapottal. Ennek legfontosabb kitételei igen egyszerűen ellenőrizhetők, hisz az alábbiak ellenőrzésére van csak szükség: motor, alvázszám, jármű színe, karosszéria, szélvédő, ülés. Ha ezek a tulajdonságok egyeznek az eredeti gyári bejegyzésekkel, akkor nyugodtan alá lehet írni az adásvételi szerződést. Még két évvel korábban az eredetiségvizsgálatot el lehetett mobil vizsgálattal is végeztetni, ma már erre nincs lehetőség, csakis a kijelölt vizsgaállomásokon. A meglévő vizsgaeredmény a kiadás dátumától számított hatvan napon belül használható fel.

Kivétel ha...

Egyenes ági rokonok közötti adásvétel esetében (unoka-nagyszülő között is), testvérek valamint házastársak közötti adásvétel esetén viszont nem kell eredetiségvizsgálat. Ez esetben a rokonsági fokot igazoló születési vagy házassági anyakönyvi kivonatokat szükséges bemutatni a gépjármű átírás alkalmával.